Skydda hunden från fyrverkerier

Tyvärr är det många djur som lider under denna tiden på året och blir skrämda av alla raketer och smällare. SKK visar att så många som en tredjedel av alla hundar är rädda för fyrverkerier och att ungefär 35 000 hundar behandlas varje år för att klara av denna period. Hundar kan reagera på lite olika sätt där en del går och gömmer sig, får ökad puls och andhämtning och andra kan skälla och bli arga på raketerna.

Tyvärr är det många djur som lider under denna tiden på året och blir skrämda av alla raketer och smällare. SKK visar att så många som en tredjedel av alla hundar är rädda för fyrverkerier och att ungefär 35 000 hundar behandlas varje år för att klara av denna period. Hundar kan reagera på lite olika sätt där en del går och gömmer sig, får ökad puls och andhämtning och andra kan skälla och bli arga på raketerna.

Det finns några saker man kan göra för att underlätta för hunden om den är rädd för fyrverkerier. På flygplatser är det förbjudet att skjuta raketer och hotellen har en del hundrum som man kan boka på Sveriges olika flygplatser. Det går också att fira in det nya året längre bort från stan där det inte skjuts så mycket. Har ni inte dessa möjligheter kan man göra följande för att underlätta för hunden hemma:

  • Planera promenaderna så att hunden är väl rastad innan fyrverkerierna drar igång.
  • Håll hunden inomhus med stängda fönster och dörrar och fördragna gardiner eller persienner.
  • Håll hunden kopplad om ni skulle behöva vara ute.
  • Lämna inte hunden ensam.
  • Fetvadd finns att stoppa i hundens öron eller speciella hörselskydd anpassade för hundar. Detta för att minska ljudet av raketer.
  • Det finns olika receptfria preparat som man kan ge till sin hund för att den ska vara lugnare.
  • Uppsök veterinär i god tid om du vet om att din hund är väldigt påverkad så ni kan få hjälp.
  • Ömka inte hunden under tiden utan avled hellre uppmärksamheten från fyrverkerierna med lite godis eller liknande om det är möjligt.