Balans träning med Astrid

Idag går Astrid utan problem upp på balansplattan men i början var det en stor utmaning att få henne att gå upp på den då hon var väldigt rädd om sina tassar och är en försiktig hund av sig i grunden. Nyckeln gick genom att börja med shaping, där man gradvis belönar beteenden som hunden bjuder på för att till slut få ett önskat beteende.

Astrid är en mellanpudel som bor hos vår produktutvecklare på Bozita. Redan när Astrid var under året upptäckte de att det var något som inte stämde med Astrids bakben då hon hoppade som en groda när hon gick från sittande till att röra sig framåt. Hos veterinären konstaterades det att Astrid hade patellaluxation, dvs knäna hoppade ur led. I många fall kan man stärka upp musklerna runt leden och på så sätt få leden stabil och undvika att det hoppar ur, tyvärr i Astrids fall så var det av en så grov grad att operation rekommenderades. Ett knä opererades i taget och efter det följde en lång tid av rehabilitering i samråd med sjukgymnast och ortoped.

Rehabiliteringen bestod av att stärka upp och aktivera de små musklerna runt leden genom mycket balansträning och koordinationsträning, få Astrid att använda sig av båda bakbenen lika mycket då hon gärna la mer vikt på det ena bakbenet. För att få Astrid att aktivera båda bakbenen var det mycket träning i skritt, vattentrask både hos veterinär och i sjöar och mycket gång i blåbärsris för att få henne att lyfta på bakbenen ordentligt.

Idag går Astrid utan problem upp på balansplattan men i början var det en stor utmaning att få henne att gå upp på den då hon var väldigt rädd om sina tassar och är en försiktig hund av sig i grunden. Nyckeln gick genom att börja med shaping, där man gradvis belönar beteenden som hunden bjuder på för att till slut få ett önskat beteende. Det gjorde att Astrid fick tänka mer på egen hand, fick större självförtroende och vågade mer. Helt plötsligt en dag stod hon med alla tassar på balansplattan och flyttade sig till och med runt på den utan problem.

Astrid är idag 6 år och har inga problem med sina knän men hennes matte måste alltid vara extra noga att upptäcka rörelsestörningar och alltid vara förebyggande i sina aktiviteter så långt det går. Risken för artros är lite större men det är inget som syns idag, utan hon är en pigg hund som älskar att springa i skogen.

Vill du läsa mer om patella luxation hänvisar vi till SKK: https://www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/patellaluxation/