Ta med hunden till fjällen! Vad ska man tänka på?

Det närmar sig påskledigt och många packar bilarna fulla med varma kläder och pjäxor. Kanske får även hunden åka med? En fjällsemester tillsammans med din hund bjuder in till många härliga upplevelser. Men det finns ett par saker att ha koll på innan ni beger er mot kallare breddgrader.

Koppla hunden rätt

Det första du bör ha klart för dig är att hundar inte är välkomna i pisten. Om du vill uppleva fjällvärlden tillsammans med din bästa vän är det därför läge att sikta långt och inte högt. Packa längdskidorna och gör er redo för fjällturer i spåren.

De flesta skidorter erbjuder längdspår där hundar är välkomna, men notera att du allt som oftast behöver ha din hund kopplad. Det finns riktigt strikta regler när det kommer till detta, speciellt på platser där renskötsel är tillåtet, så kolla upp vad som gäller på förhand.

Och när vi ändå pratar koppling finns här en del olika alternativ. Om din hund vill dra är det viktigt att inte använda ett halsband. Vilken sele ni sedan väljer beror lite på vad din hund är van vid och vad som passar er. Vill du passa på att få lite draghjälp eller bara slippa trasslet med ett koppel i handen, kan vi rekommendera att införskaffa ett canicross-kit, det vill säga tolkbälte och elastisk draglina . Låt inte en hund som inte växt färdigt göra någon dragträning, det är mer belastning än vad en valpkropp klarar av. Om din hund har känsliga trampdynor som gör ont mot den vassa skaren, eller tycker det är obehagligt om det bildas is under tassarna kan det också vara bra att investera i tasskydd. Tänk på att lämna fjällskidor med stålkanter hemma, det är inte en bra kombination ihop med hunden.

>> Läs mer om canicross

Glöm inte att fylla på med energi

Se till att du har rätt packning innan ni tar er ut. En skidtur kräver mycket energi, både av dig och din hund. Packa lite proviant att fylla på reserverna med så att ni orkar mer och dessutom får ni en ursäkt till att pausa och njuta lite extra på vägen. Om det är kallt och din hund lätt fryser är det bra att också ha med ett täcke. Kom ihåg att rinnande vatten inte alltid är lätt att hitta på ett fjäll i vinterskrud, så packa även ner detta. Glöm heller inte att ta med dig bajspåsar ut om din hund skulle få för sig att ta en toalettpaus rakt i spåret – hundbajs är nämligen inte den bästa vallan, om man säger så…

Välj bara lämpliga hundspår

Så var det dags att ge sig ut. Tänk på att välja en tur som ni båda klarar av. Ta hellre en lite kortare sväng till att börja med för att känna efter. Även om du är en van skidåkare är det en helt annan sak att ha med sig en hund som springer runt omkring dig eller som kanske till och med drar i dig. Träna lite lugnt i början för att sedan skruva upp nivån. Det är bra att tänka till innan du väljer vilket spår ni åker i. Fyra tassar kan vara tillräckligt för att kunna förstöra ett spår, beroende på snökvalitet. Utgå från de spår som tillåter hund och ta gärna reda på vilka spår som är populära bland åkare som aktivt utövar skidor som en sport och välj bort dessa för att istället satsa på turspår där folk åker lite långsammare och mer ”njutningsfullt”. På ställen där längdskidåkningen är mer organiserad brukar hundar oftast hänvisas till de slingor som har skejtspår för att inte förstöra de klassiska spåren.

Slutligen, njut! Frisk luft, vidsträckta vintervyer och skön motion tillsammans med din fyrbenta vän är verkligen någonting alldeles speciellt.