Katt som inte äter eller dricker?

Om du har en kattunge eller vuxen katt som inte äter eller dricker tillräckligt behöver du hitta roten till problemet. Det är viktigt att skilja på om den dåliga aptiten beror på att den inte vill äta eller på att den helt enkelt inte kan.

Artikel baserad på samtal med Bozitas egen kattexpert Elin Hirsch, doktor i etologi med inriktning katters beteende.

Lär katten goda matvanor

Ge din katt goda matvanor redan från början genom att inrätta en bra rutin. Oavsett om du låter den ha fri tillgång till foder eller serverar maten vid bestämda tider är det viktigt att hålla sig till rutinen. Annars riskerar du att stå där med en katt som matvägrar eller inte äter tillräckligt.

Om du har en katt som inte äter är det oftast dumt att försöka locka den att äta med hjälp av extra läckra saker eller godis. Då lär den sig bara att den får som den vill. Låt den bli hungrig under några timmars tid så lär den sig förhoppningsvis att äta det som serveras.

Ta reda på varför katten inte äter eller dricker

Det är viktigt att skilja på om katten inte äter på grund av fodret eller hur det serveras, eller om den inte äter eller dricker för att den till exempel har ont någonstans eller är sjuk. Var uppmärksam på allmäntillståndet: är den slö, förstoppad, sover den mycket? Särskilt viktigt är det när katten börjar bli gammal. Smak- och luktsinnet försämras med åldern vilket kan bidra till minskad aptit.

Har du en utekatt är det lite svårare att hålla koll på exakt vad den får i sig på en dag. Kanske har den redan fixat middagen på egen hand och helt enkelt inte är hungrig?

Om du har en katt som inte ätit på 24 timmar bör du kontakta veterinär. Matvägran under längre tid än ett dygn kan få allvarliga konsekvenser.

Så uppmuntrar du katten att äta och dricka

Att efterlikna hur katter äter och dricker i det vilda är ett bra sätt att reta matlusten. Katter reglerar inte hur mycket de dricker efter vätskehalten i maten, vilket kan öka risken för urinsten hos katter som enbart äter torrfoder. Här har vi listat några “knep” som du kan prova för att få katten att äta och dricka.

 • Dela på mat, vatten, toalett och lek
  Om du har en katt som inte äter eller dricker ska du vara extra noga med att ha skilda områden för mat, vatten, toalett och lek för att återspegla hur katter gör i det vilda. Du kan även stimulera kattens dryckesaptit genom att placera vatten på flera ställen i huset. Undvik att placera vatten direkt i närhet till matskålen och kattlådan. Katter vill helst inte dricka på samma ställe som de äter eller går på toa.
 • Ge en katt som inte äter en ostörd matplats
  Se till att katten har en enskild, trygg och ostörd matplats där den kan äta i lugn och ro utan stress. Kanske vill den inte ens att du eller någon annan tittar på den när den äter?
 • Håll matskålarna och matplatsen ren
  Servera alltid maten i rena matskålar och gör rent matplatsen ofta med ett milt rengöringsmedel. Det uppmuntrar en katt som inte äter att faktiskt göra just det. Dessutom skyddar det från bakterier som kan bildas i matresterna.
 • Servera maten i “rätt” kärl
  Fundera på vad din katt gillar att äta och dricka från. Många katter tycker till exempel inte om när morrhåren stöter emot kanterna på mat- eller vattenskålen och många föredrar rinnande vatten. Prova dig fram för att hitta vad som fungerar bäst när just din katt inte äter eller dricker. Att investera i en vattenfontän och att erbjuda din katt vattenkällor på flera ställen i hemmet kan öka chanserna att katten dricker tillräckligt.
 • Smak, konsistens och doft
  Välj ett foder som är välsmakande och lätt att äta, det vill säga mat med en struktur som katten gillar och med lagom stora bitar. Testa gärna att värma maten några sekunder. Då frigörs dofter som retar aptiten. Det är också mer naturlig för en katt att äta “kroppstempererad” mat, likt ett byte i det vilda.
 • Våtfoder är en bra källa till vätska
  Vill du vara helt säker på att din katt får i sig ordentligt med vätska rekommenderar vi att byta till våtfoder som naturligt innehåller en mycket högre mängd vatten. Eller varför inte komplettera ditt torrfoder med våtfoder vid sidan av. Många katter uppskattar en varierad meny!
 • Kontrollera fodrets hållbarhet
  Torrfoder absorberar fukt, särskilt när det är varmt, vilket kan göra det mindre aptitligt. Förvara alltid torrfoder torrt och svalt och kontrollera kvaliteten med jämna mellanrum.
 • Mindre portioner
  Prova att dela upp dagsgivan i flera mindre måltider som du serverar regelbundet så att katten inte behöver äta så mycket åt gången. Detta speglar kattens naturliga födobeteende med många små mål spridda över hela dygnet.

Om katten fortsätter matvägra, byt foder

Om inga knep hjälper kan det vara på sin plats att byta foder. Ibland kan ett receptbyte vara vad som behövs. Om möjligt, gör övergången från det gamla till det nya fodret långsamt så att katten inte får magstörningar.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna