Vad ska man göra med en katt som inte äter eller dricker?

Om en kattunge eller vuxen katt äter dåligt eller inte dricker tillräckligt behöver du hitta roten till problemet. Katter har rykte om sig att vara kräsna med maten och visst, det stämmer till viss del, men det är i mångt och mycket ett inlärt beteende som du kan få bukt med. Det är också viktigt att skilja på om den dåliga aptiten beror på att den inte vill äta eller på att den helt enkelt inte kan.

Lär katten goda matvanor för att den inte ska bli kräsen

Ge din katt goda matvanor redan från början genom att inrätta en bra rutin. Oavsett om du låter den ha fri tillgång till foder eller serverar maten vid bestämda tider är det viktigt att hålla sig till rutinen. Att hela tiden ändra när, vad och hur du serverar maten kan göra den förvirrad så att den blir kräsen och så står du där med en katt som vägrar äta.

Det är oftast dumt att försöka locka en katt att äta med hjälp av extra läckra saker eller godis. Då lär den sig bara att den får som den vill om den trilskas tillräckligt mycket. Låt den bli hungrig under några timmars tid så lär den sig förhoppningsvis att äta det som serveras.

Ta reda på varför katten inte äter eller dricker

Det är viktigt att skilja på om katten inte äter på grund av att den är kräsen och inte vill äta det du serverar, eller om den inte äter för att den till exempel har ont någonstans eller är sjuk. Var uppmärksam på allmäntillståndet: är den slö, förstoppad, sover den mycket? Särskilt viktigt är det när katten börjar bli gammal. Smak- och luktsinnet försämras med åldern vilket kan bidra till minskad aptit.

Om du har en utekatt är det lite svårare att hålla koll på exakt vad den får i sig på en dag. Kanske har den redan fixat middagen på egen hand och helt enkelt inte är hungrig?

Om katten inte har ätit på 24 timmar bör du kontakta veterinär. Matvägran under längre tid än ett dygn kan få allvarliga konsekvenser.

Så uppmuntrar du katten att äta

Att efterlikna hur katter äter och dricker i det vilda är ett bra sätt att reta matlusten. Här har vi listat några “knep” som du kan prova. Kom ihåg att fira lagom när katten äter igen. Vänta gärna med beröm och kärlek tills skålen är tom för att inte distrahera i onödan.

Dela på mat, vatten, toalett och lek

Var noga med att ha skilda områden för mat, vatten, toalett och lek för att återspegla hur katter gör i det vilda. Du kan även stimulera kattens dryckesaptit genom att placera vatten på flera ställen i huset.

Ostörd matplats

Se till att katten har en trygg, ostörd matplats där den kan äta i lugn och ro, utan stress. Kanske vill den inte ens att du eller någon annan tittar på den när den äter?

Håll matskålarna och matplatsen ren

Servera alltid maten i rena matskålar och gör rent matplatsen ofta. Det uppmuntrar katten att äta och skyddar den också från bakterier som kan bildas i matresterna.

Servera maten i “rätt” kärl

Fundera på vad din katt gillar att äta och dricka från. Många katter tycker till exempel inte om när morrhåren stöter emot kanterna på matskålen och många föredrar rinnande vatten. Prova dig fram för hitta vad som fungerar bäst.

Läs mer om hur du uppmuntrar din katt att dricka vatten

Smak, konsistens och doft

Välj ett foder som är välsmakande och lätt att äta, det vill säga mat med en struktur som katten gillar och med lagom stora bitar. Testa gärna att värma maten några sekunder. Då frigörs dofter som retar aptiten. Det är också mer naturlig för en katt att äta “kroppstempererad” mat, likt ett byte i det vilda.

Kontrollera fodrets hållbarhet

Torrfoder absorberar fukt, särskilt när det är varmt, vilket kan göra det mindre aptitligt. Förvara alltid torrfoder torrt och svalt och kontrollera kvaliteten med jämna mellanrum.

Mindre portioner

Prova att dela upp dagsgivan i flera mindre måltider som du serverar regelbundet så att katten inte behöver äta så mycket åt gången.

Om katten fortsätter matvägra, byt foder

Om inga knep hjälper kan det vara på sin plats att byta foder. Ibland kan ett receptbyte vara vad som behövs. Om möjligt, gör övergången från det gamla till det nya fodret långsamt så att katten inte får magstörningar.

Så byter du foder till en vuxen katt

Så byter du foder till en kattunge

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna