Vad äter katter?

Katter är strikta köttätare och behöver en hög andel animaliskt protein och animaliskt fett i sin diet för att må bra. Men det betyder inte att de bara måste äta kött. Stärkelse är en bra kompletterande energikälla som dessutom ger proteinet utrymme att bygga upp och reparera vävnad.

Vad äter katter - protein och fett

Katter behöver mycket protein och med rätt aminosyraprofil i sin diet, där en för låg halt i fodret kan vara direkt farligt. En enda måltid utan aminosyran arginin kan i värsta fall vara dödligt och brist på taurin kan leda till allvarliga följder såsom hjärtsjukdomar och blindhet. Eftersom både arginin och taurin finns i stora mängder i animaliska produkter bör kattmat innehålla just animalier, och det är följaktligen inte lämpligt att ge katter en helt vegetarisk kost.

Katter behöver även fett i dieten som dels bidrar med energi, men framförallt med de tre livsnödvändiga fettsyrorna. Arakidonsyra som är en av dessa härstammar bara från animaliska fetter som därför alltid behöver ingå i kattmat. Omega-3-fettsyrorna EPA och DHA räknas däremot inte som livsnödvändiga för katter, men kan bidra med hälsofrämjande egenskaper och bidra till en normal utveckling av hjärnan. EPA och DHA bör därför alltid finnas i foder för kattungar.

Vad äter katter - stärkelse

Att katten behöver kött i dieten betyder dock inte att de måste äta enbart kött. Katter har en god förmåga att bryta ner väl tillagade kolhydrater som exempelvis stärkelse, vilken fungerar som en utmärkt energikälla. Genom att använda stärkelse som kompletterande energikälla får proteinet utrymme att bygga upp och reparera vävnad.

Viktigt med ett välbalanserat kattfoder

Ett bra kattfoder ska vara noga sammansatt för att din katt ska må bra och öka möjligheterna för ett långt och friskt liv. Bozitas kattmat innehåller höga halter animaliskt protein, kompletterat med goda stärkelsekällor såsom majs, potatis och ris. Det gör fodret lättsmält, smakligt och bra för din katt.

Vad behöver katten i form av vitaminer och mineraler

Katter har likt människor ett livsnödvändigt behov av vissa typer av vitaminer och mineraler. En stor skillnad är att katter själva kan producera vitamin C i kroppen och det behöver därför inte adderas i maten. Även om råvarorna bidrar med både vitaminer och mineraler så innehåller all kattmat från Bozita även speciellt framtagna vitamin- och mineralblandningar för att säkerställa att kattens alla behov möts.

Hur mycket ska en katt äta?

Hur mycket foder katten behöver beror bland annat på storlek, ras och livsfas. En kastrerad katt som är oaktiv eller innekatt har till exempel ett väldigt lågt energibehov jämfört med en okastrerad katt eller en aktiv utekatt. Mängden foder beror också på energiinnehållet i fodret. Torrfoder är överlag väldigt energirikt och då blir doseringen liten om man jämför med våtfoder där man kan ge betydligt generösare mängder.

Hur ofta ska en katt äta?

Det mest naturliga för katter är att äta ofta och lite, men det är inte alla som har ett livspussel som går ihop med den typen av utfodring. I sådana fall ska katten utfodras minst två gånger om dagen och vid bestämda tider. Vill man ändå leva efter strategin att mata ofta och lite finns det foderautomater att få tag på som portionerar ut fodret vid bestämda tider under dagens lopp.

Vad äter katter - Bozitas rekommendationer

  • Utfodra med ett helfoder anpassat för katt. Undvik vegetarisk kost.
  • Ge inte katten mat avsedd för andra husdjur. Det är viktigt att det katten äter är anpassat till dess unika näringsbehov.
  • Håll matskålar och matplats rena och fräscha och städa bort våtfoder som katten inte ätit upp.
  • Se till att katten alltid har tillgång till färskt vatten. Ge gärna våtfoder som komplement till torrfoder.
  • Håll katten i normal vikt för att undvika viktrelaterade sjukdomar. Ta hjälp av Bozitas hullbedömningsguide.
  • Tänk på att en kastrerad katt har lätt för att öka i vikt. Använd gärna ett foder speciellt anpassat för kastrerade katter.
  • Ge inte katten mjölk eller grädde som inte är anpassat för katt. Vuxna katter är laktosintoleranta.

Vidare läsning:

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna