Hur byter man foder till en vuxen katt?

Av olika anledningar kan foderbyten bli aktuella under din katts liv, till exempel för att den går in i en ny livsfas eller att den blivit steriliserad eller kastrerad. Eller kanske har veterinären rekommenderat ett foder som är bättre anpassat för din katts livsstil eller eventuella brister? Oavsett anledning är det viktigt att foderbytet görs på rätt sätt. Här får nu några tips!

Ett foderbyte ska gå långsamt

Att övergå till ett helt nytt foder bör ske gradvis så att kattens mage och bakteriekulturen i den får tid att anpassa sig efter den nya sammansättningen. Ett för snabbt foderbyte kan orsaka problem för mage och tarm såsom diarré, kräkningar och förstoppning. Hur snabbt foderbytet kan ske beror på hur känslig katten är, men vår övergripande rekommendation är att låta bytet ske under tre till fyra veckors tid.

Börja första dagen med att blanda maximalt 1/4 av det nya fodret med minst 3/4 befintligt foder och öka sedan successivt inblandningen av det nya fodret under åtminstone tre veckors tid. Märker du under de första dagarna att katten får problem med exempelvis kräkningar eller förändrad avföring går bytet troligtvis för snabbt. Då behöver du ha en lägre inblandning av det nya fodret från start och eventuellt låta foderbytet ta längre tid än tre till fyra veckor. 

Undvik godis och matrester under foderbytet

Det är bra om du undviker att ge din katt annan mat såsom godis eller matrester under tiden du byter foder. Då blir det både lugnare i magen för katten under övergången och lättare för dig att hålla koll på vad den får i sig.

Ge nyinflyttade kattungar extra tid

Om du ska byta foder till en kattunge som precis har skiljts från sin mamma/kull rekommenderar vi att du väntar minst 1 månad innan du genomför ett foderbyte. Kombinationen av byte av miljö och foder riskerar att bli för mycket för din kattunge.

Byta foder till kattunge – det här bör du tänka på

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna