Hur byter man foder till sin katt?

Av olika anledningar kan det bli aktuellt att byta foder till din katt eller kattunge. Till exempel för att den går in i en ny livsfas eller har blivit kastrerad. Kanske har din katt fått en diagnos som kräver en annan typ av foder? Oavsett anledning är det viktigt att foderbytet görs på rätt sätt. Här får du några tips från vår expert Åsa Löfstrand, nutritionist och husdjursagronom.

Att byta foder till katten ska gå långsamt

Att byta till ett helt nytt foder för din katt bör ske gradvis så att kattens mage och bakteriekulturen i den får tid att anpassa sig. Ett för snabbt foderbyte kan orsaka problem för mage och tarm - såsom diarré, kräkningar och förstoppning. Hur snabbt du kan byta foder till din katt beror på hur känslig katten är, men vår övergripande rekommendation är att låta foderbytet ske under två till fyra veckors tid.

Börja första dagen med att blanda maximalt 1/4 av det nya fodret med minst 3/4 befintligt foder och öka sedan successivt inblandningen av det nya fodret under åtminstone två veckors tid. Märker du under de första dagarna att katten får problem med exempelvis kräkningar eller förändrad avföring går bytet troligtvis för snabbt. Då behöver du ha en lägre inblandning av det nya fodret från start och eventuellt låta foderbytet ta längre tid än två till fyra veckor.

Undvik godsaker när du byter foder till katten

Det är bra om du undviker att ge din katt annan mat såsom godis eller matrester under tiden du byter foder. Då blir det både lugnare i magen för katten under övergången och lättare för dig att hålla koll på vad den får i sig.

Byta foder till en kattunge

Om du köper kattunge av en uppfödare är det sannolikt att du får med instruktioner om hur kattungen ska äta. Vill du ändå byta foder till kattungen så bör du även här genomföra foderbytet långsamt och stanna upp om kattungen får problem med magen eller reagerar på något annat sätt. Kontrollera med uppfödaren vilket foder som använts och fortsätt med det när du tagit hem kattungen, ett nytt hem är en tillräcklig förändring på en och samma gång. Efter ungefär en månads tid, när katten känner sig trygg i sitt nya hem, kan du långsamt börja bytet till det nya fodret.

Rekommendationen är att foderbytet ska ta minst två veckor, gärna fyra. Skulle kattungen matvägra ska du inte vänta till dess att den börjar äta eftersom det kanske aldrig händer. Återgå i stället till det tidigare fodret och försök igen vid ett senare tillfälle eller testa en annan smak på det önskade nya fodret.

Tidplan när du byter foder till en kattunge

  • Dag 1-3: 20% nytt foder och 80% gammalt foder
  • Dag 4-7: 40% nytt foder och 60% gammalt foder
  • Dag 8-10: 60% nytt foder och 40% gammalt foder
  • Dag 11-14: 80% nytt foder och 20% gammalt foder
  • Dag 15 och framåt: 100% nytt foder i skålen

Bra mat till kattungar

Bozita expert: Åsa Löfstrand, nutritionist och husdjursagronom

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna