Byta foder till kattunge – det här bör du tänka på

Som nybliven kattägare finns det mycket du behöver tänka på – speciellt när det kommer till kosten. Om du köpt din kattunge av en uppfödare får du oftast instruktioner om hur kattungen ska äta när du hämtade den, men vill du ända byta foder finns det några saker du bör tänka på. En viktig sak är att katter är vanedjur och att ett foderbyte därför kan vara stressande för både kattungens mage och psyke.

Byt foder till kattungen långsamt

Om du inte vill använda samma foder som uppfödaren kan du byta, men gör det inte på en gång. Kontrollera med uppfödaren vilket foder som använts och börja med att ge det när du tar hem kattungen. Ett nytt hem är tillräcklig förändring vid det tillfället. Efter ungefär en månads tid, när katten känner sig trygg i sitt nya hem, kan du långsamt börja bytet till det nya fodret.

Tänk på att alla individer fungerar olika och att det kan ta tid för en kattunge att vänja sig vid ny mat. Skulle din katt få problem med magen eller reagera på något annat sätt är det viktigt att du stannar upp och minskar mängden av det nya fodret tills kattungen vant sig.

Rekommendationen är att foderbytet ska ta minst två veckor, gärna fyra. Skulle kattungen matvägra ska du inte vänta tills att den börjar äta eftersom det kanske aldrig händer. Återgå i stället till det tidigare fodret och försök igen vid ett senare tillfälle eller testa en annan smak på det önskade nya fodret.

Utfodringstabell för foderbyte

Utgå från denna tabell när du byter foder till din kattunge.

Dag 1-3

20% nytt foder och 80% gammalt foder

Dag 4-7

40% nytt foder och 60% gammalt foder

Dag 8-10

60% nytt foder och 40% gammalt foder

Dag 11-14

80% nytt foder och 20% gammalt foder

Dag 15 och framåt

100% nytt foder i skålen

Bra mat till kattungar = kattungefoder

Vad en katt äter har stor betydelse för dess hälsa och växande kattungar har ett betydligt större energibehov än vuxna katter. Därför är det viktigt att du ge den ett foder som är speciellt framtaget för att täcka behoven hos aktiva, växande kattungar. Då vet du med säkerhet att din kattunge får i sig allt den behöver och i rätt mängd.

Kattungefoder ska ha ett högt energi- och proteininnehåll för att ge optimala förutsättningar för tillväxt och utveckling, och för normal utveckling av skelettet ska det innehålla väl balanserade mineralnivåer.

Hur mycket mat ska en kattunge ha och hur ofta?

Hur mycket mat en kattunge ska ha beror lite på hur stor den är. Följ instruktionerna på förpackningen. 

Det är dock viktigt att inte låta tillväxten gå för snabbt. Under normal tillväxt ska kattungen nå förväntad vuxenvikt när den är 8–12 månader. Märker du att kattens vikt ökar i alltför snabb takt ska du minska dagsgivan.

Viktigt att tänka på är att foder med ett högt energiinnehåll – såsom kattungefoder – snabbt ger mättnadskänsla och även om kattungar ofta har stor aptit har de desto mindre magar. Ge din kattunge små mängder mat flera gånger om dagen så håller du koll på att den får rätt mängd foder varje dag.

Beställ en kostnadsfri provpåse av Bozitas kattungefoder

 

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna