Bra mat till kattungar = kattungefoder

Vad en katt äter har stor betydelse för dess hälsa och växande kattungar har ett betydligt större energibehov än vuxna katter. Därför är det viktigt att du ge din kattunge mat som är speciellt framtaget för att täcka behoven hos aktiva, växande kattungar. Då vet du med säkerhet att din kattunge får i sig allt den behöver och i rätt mängd.

Kattungens mat ska ha ett högt energi- och proteininnehåll för att ge optimala förutsättningar för tillväxt och utveckling, och för normal utveckling av skelettet ska det innehålla väl balanserade mineralnivåer.

Tänk också på att din kattunge alltid ska ha tillgång till färskt och rent vatten, gärna på flera olika ställen. Ge inte kattungen mjölk då det kan leda till magstörningar.

Ska kattungen äta torrfoder eller våtfoder?

Det viktigaste är att du ger din kattunge mat som är speciellt utvecklat för dess ålder och aktivitetsnivå. Det finns fördelar med både våtfoder och torrfoder för kattungar, men det är du själv och din kattunge som avgör om du ska ge det ena eller det andra. Eller en blandning av både våtfoder och torrfoder.

Fördelarna med torrfoder är att det alltid kan stå framme och kattungen kan själv välja när den vill äta. Det möjliggör katters mest naturliga sätt att äta, det vill säga små mål mat flera gånger om dagen. Det är dock inte alla kattungar som kan reglera sitt foderintag till en lagom nivå och då får man istället portionera ut fodret vid ett flertal tillfällen under dygnet.

Fördelarna med våtfoder är att det tillgodoser vätskebehovet, men det kan också vara bra för glupska kattungar. Även om de behöver mycket energi så ska de inte växa alldeles för snabbt och då kan våtfoder vara det bästa alternativet. Det ger kattungen en bra mättnadskänsla utan att den får i sig alldeles för mycket energi.

Hur mycket mat ska en kattunge äta?

Hur mycket mat en kattunge ska ha beror lite på hur stor den är. Följ instruktionerna på förpackningen när du ska ge din kattunge mat.
Det är dock viktigt att inte låta tillväxten gå för snabbt. Under normal tillväxt ska kattungen nå förväntad vuxenvikt när den är 8–12 månader. Märker du att kattens vikt ökar i alltför snabb takt ska du minska dagsgivan, alltså den mängden mat du ger din kattunge under en dag.

Hur ofta ska en kattunge äta?

Viktigt att tänka på är att foder med ett högt energiinnehåll – såsom kattungefoder – snabbt ger mättnadskänsla och även om kattungar ofta har stor aptit har de desto mindre magar. Ge din kattunge små mängder mat vid minst fyra tillfällen per dag - då ökar chanserna att kattungen får i sig rätt mängd foder varje dag.

Beställ en kostnadsfri provpåse av Bozitas kattungefoder

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna