När kan man släppa ut kattungen första gången?

Om du har tänkt att din katt ska vara utekatt är det viktigt att du inte släpper ut katten innan den är mogen för det och att du säkerställer att du bor i en miljö där det är säkert för en katt att vistas ute. Lär katten att vara ute i långsam takt, särskilt om den fortfarande är kattunge.

Släpp inte ut din katt innan den är id-märkt, vaccinerad och kastrerad

En katt bör vara id-märkt, vaccinerad och kastrerad innan du släpper ut den på egen hand. I de flesta fall innebär det att du kan börja släppa ut katten när den är ungefär sex månader gammal.

Har du id-märkt och registrerat din katt minskar risken för att katten inte hittar hem igen om den skulle springa bort. Den går även att identifiera och kopplas till dig som ägare om den skulle vara med om en olycka.

Vaccinering eliminerar risken att katten smittas av vanliga sjukdomar. De flesta katter är fullt vaccinerade när de är 3 månader gamla.

Vidare läsning

Har du inga planer på att använda din katt till avel bör du, i enlighet med Jordbruksverkets nya djurskyddsregler, kastrera den - särskilt om den ska vara utekatt. Det finns idag alltför många hemlösa katter i Sverige och icke-kastrerade utekatter som tillåts att föröka sig okontrollerat gör att problemet växer. Man brukar rekommendera att kastrera en katt vid sex månaders ålder, när den precis blivit könsmogen.

Vidare läsning

Är katten redo för att vara ute?

Att din katt är id-märkt, vaccinerad och kastrerad betyder innebär inte nödvändigtvis att den är redo för världen utanför. Kanske är det ändå inte dags att släppa ut din katt ännu. Katter som lätt blir rädda för oväntade ljud kan behöva mer tid på sig. Många katter är så mycket som ett år gamla innan de vågar sig ut första gången.

Lär katten att vara ute lite i taget

Utomhusmiljön kryllar av nya intryck. Släpper du ut katten för abrupt finns det risk för att den blir rädd för nya företeelser och springer och gömmer sig. Låt i stället katten vänja sig steg för steg.

Börja med att låta katten få nosa på en gräsyta i närheten av hemmet eller gå omkring på en parkering i koppel för att vänja sig vid världen utanför.

När den vant sig vid gräsmattan eller parkering och trivs med att vara utomhus kan du låta den gå fritt på en större yta. Belöna den med någonting gott när den kommer tillbaka så att den lär sig var den hör hemma.

Brukar du ge din katt mat vid samma tid varje dag är det en god idé att släppa ut katten precis innan det är matdags så att den kommer tillbaka självmant när den är hungrig.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna