Introducera en kattunge eller vuxen katt till ett nytt hem

När du planerar för att ta hem din katt är det mycket att tänka på. Som kattägare är du ansvarig för att ha den kunskap om kattens naturliga beteenden och behov som krävs enligt det djurägaransvar som finns i Sverige*. För att det ska blir lite enklare har vi skapat två checklistor, en med praktiska förberedelser och en med tips på hur du bemöter katten för att få den att känna sig hemma.

När en katt kommer till ett nytt hem är det en stor omställning. Det viktigaste att tänka på är att du som kattägare har möjlighet att skapa en miljö där katten kan känna igen sig och snabbare bli trygg.

Försök gärna minimera förändringarna som katten utsätts för vid själva flytten. För att minska kattens oro bör du som djurägare ta reda på så mycket som möjligt kring kattens tidigare miljö och rutiner för att till en början efterlikna dessa i det nya hemmet. Fundera lite över vad katten är van vid sedan tidigare och vad den har stött på under sitt liv. Är katten van vid barn? Har den levt med tillgång till utevistelse eller enbart inomhus? Information om kattens tidigare liv kan skapa en förståelse för hur katten kommer att reagera.

Checklista – Vad ska du förbereda och tänka på?

 1. Finns alla resurser (kattlådor, mat- och vattenskål med mera) som katten behöver på plats?
  Att ta in nya saker i hemmet kan orsaka stress hos en katt, framförallt i en miljö som för övrigt är okänd och ny. Därför är det bättre att så mycket som möjligt finns på plats redan från början. Ett bra tips här är också att se till att fortsatt utfodra med samma foder, använda samma kattströ till kattlådan och hålla rutinerna kring skötsel och hantering så lika som möjligt den första tiden.

  Byta foder till en kattunge – det här bör du tänka på

 2. Finns saker från det gamla hemmet för att skapa trygghet?
  Du kan skapa en trygg miljö för katten genom att sprida kattens doft i hemmet. Ta till exempel med en filt, kudde eller leksak från det gamla hemmet och gnugga mot strategiska platser i hemmet. ”Strategiska platser” är platser som katter skulle använda för att doftmarkera, kanter på möbler, hörn eller runt ingångar (dörrar, fönster, kattluckor). Använd även gärna produkter som katten känner igen från sitt tidigare hem såsom liknande kattlåda, matskål, vattenskål och gömställe. Om det inte är möjligt att få med sig föremål från det tidigare hemmet går det även bra att samla den kända doften på nya föremål.

  Katter använder sig gärna av det tredimensionella utrymmet. Framförallt när de känner sig hotade eller rädda. Katter flyr därför ofta upp i träd. Därför är det viktigt att skapa möjligheten för en katt att ta sig högt upp och gärna även ta sig runt ovanför golvnivå. Till en början kan det vara bra att plocka undan ömtåliga föremål som finns på fönsterbrädor eller i bokhyllor. Detta är speciellt viktigt för kattungar och yngre katter som ofta även använder det tredimensionella utrymmet för aktivitet och lek.

 3. Har hemmet riskbedömts för att minska risken för olyckor och skador?
  Att plocka undan giftiga växter samt ömtåliga föremål är ett sätt att försöka förutspå risker och åtgärda dessa. Det är även bra att fundera på om det finns ställen som en katt kan ta sig in av nyfikenhet eller rädsla och där den sedan kan fastna, till exempel bakom en frysbox eller tvättmaskin.


Hur bemöter du bäst din nya katt den första tiden?

 1. Finns en plan för att introducera katten till hemmet och övriga familjemedlemmar?
  Vid själva introduktionen är det bra om du påbörjar denna i en begränsad del av hemmet såsom ett rum. Välj ett rum som kan fungera bra som kattens trygga bas även i framtiden och som kan användas som utgångspunkt för katten när den lär känna resterande delar av hemmet. I detta introduktionsrum ska allt som katten behöver finnas tillgängligt. Det omfattar kattlåda, gömställen, mjuka sovplatser, mat och vatten, leksaker och vid tillfällen möjlighet till interaktioner med människor.

  Vänj katten vid introduktionsrummet under några dagar eller tills katten verkar ha lugnat sig, såsom att den vilar framme och nyfiket undersöker sin miljö. Finns flera familjemedlemmar kan dessa med fördel träffa katten under lugna förhållanden i detta rum. Tänk på att låta katten styra kontakten.

  När katten vant sig vid sitt rum och träffat resterande familj kan du låta den undersöka resterande delar av hemmet. Efter hand kan kattens resurser såsom kattlåda, mat- och vattenskål spridas ut till permanenta platser i det nya hemmet.

 2. Möjliggör vila, aktivitet och lek och att dra sig undan om den blir rädd
  Skapa möjlighet för vila, aktivitet och lek. Katten ska ha möjlighet att dra sig undan för att vila ostört när den behöver det. Lek kan vara självständig i form av lek med mindre byteslika leksaker eller bollar samt leksaker som omfattar interaktion med människor, såsom spöleksaker.

  Lek alltid ifrån kroppen, till exempel genom att kasta iväg en leksak. Lek aldrig direkt med händer eller fötter eftersom detta kan skapa problem hos den vuxna katten såsom att katten börjar uppvisa ett predationsriktat beteende mot människor, vilket ofta tolkas som aggression.

 3. Få katten att lyssna till dig och känna sig trygg
  Att träna inkallning med katten, det vill säga att katten lyssnar till sitt namn och kommer när du ropar det eller annat önskat kommando, är både viktigt och ett bra sätt att skapa en relation med katten. Detta gör du enkelt genom att säga kattens namn och direkt ge en godbit. Upprepa tills du upplever att du får en reaktion när du använder kommandot såsom att katten reagerar på sitt namn och letar efter sin belöning (godbit).

  När ni har nått detta steg kan du börja öka avståndet mellan dig och katten vid inkallning. Denna träning är bra att ha om katten har dragit sig undan och du vill veta att den är på plats eller om den skulle råka ta sig ut.

  Tänk på att endast träna genom att belöna beteenden du önskar. Allt annat ignorerar du!

Den första tiden i det nya hemmet kommer katten att uppleva en viss stress och rädsla oavsett hur väl förberett hemmet är. Det kan innebära att den kommer gömma sig en stor del av tiden. Detta är en strategi som katter använder för att skapa kontroll över situationen och minska upplevelsen av hot.

* Mer information om ditt ansvar som djurhållare i Sverige finns på Jordbruksverkets hemsida

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna