Hur länge kan man lämna en katt ensam?

Ibland kan du som kattägare behöva lämna din katt ensam när du ska resa bort, men en katt klarar sig inte själv i för långa perioder. Faktum är att tillsyn är reglerat i svensk lag och att det därmed är olagligt att lämna sin katt ensam utan omsorg för länge. En frisk katt ska ses till minst två gånger per dygn och behöver då inte bara mat och vatten utan även social kontakt.

Ålder, hälsa, ras och storlek avgör hur bra din katt klarar sig ensam

Varje katt är – precis som vi människor – unik och har sin egen personlighet. Hur länge du kan lämna din katt ensam beror delvis på personlighet, men också på faktorer som ålder, hälsa, ras och storlek.

En kattunge som behöver omvårdnad och mat från sin mamma får de inte skiljas från henne om det inte är absolut nödvändigt, och då enbart tillfälligt. Först när kattungen är 12 veckor gammal är den redo att skiljas från sin mamma.

En äldre katt har även den särskilda behov och behöver generellt sett mer omvårdnad än en yngre katt. Har du en katt som är skadad eller dräktig behöver även detta tas hänsyn till.

Om du behöver lämna din katt ensam och har en raskatt ska du tänka på att vissa raskatter, som siameser och orientaler, ofta har större socialt behov än andra raser. De kan i större grad påverkas psykiskt negativt av att bli lämnade för länge. Även raser med mycket energi, som till exempel bengaler, är ofta känsligare för psykisk stress vid ensamhet eftersom de kräver en rejäl dos daglig aktivering för att må bra. Läs på om just din katts ras innan du lämnar den ensam. 

Förberedelser inför att lämna din katt ensam

Om du någon gång skulle behöva lämna din katt ensam under en längre period är det viktigt att du ordnar en kattvakt som ser efter din katt.

Mat, vatten och kattlåda

När du lämnar din katt ensam ska den ha gott om näringsrikt foder och vatten när du lämnar den. En innekatt ska ha fri tillgång till dricksvatten och en utekatt ska ha möjlighet att dricka vatten minst två gånger om dagen. Helst ska även utekatten ha fri tillgång till vatten, så ställ gärna ut flera vattenskålar på skuggiga platser så att vattnet inte avdunstar snabbt. Säkerställ också att kattvakten vet var saker som foder och kattsand finns.

Trygg sovplats och aktiveringsmöjligheter

Förutom mat, vatten och möjlighet att uträtta sina behov är det också viktigt att din katt har en egen liggplats och möjlighet att klösa på exempelvis en klösbräda eller ett klösträd. En innekatt behöver dessutom aktivering och därför kan aktiveringsleksaker och aktivitetsmatare vara nödvändiga investeringar innan du lämnar din katt ensam. Får den inte stimulera sina sinnen kan det leda till försämrat välmående.

Djurskyddsregler finns för att skydda katter

Det finns djurskyddsbestämmelser som skyddar katters välmående så att alla katter ska ha bästa förutsättningar för att må så bra som möjligt. Dessa talar om vad som minst ska uppfyllas för att en katt ska må bra, både fysiskt och psykiskt. Lagen om tillsyn av hundar och katter är en del av dessa och kan ge böter om den inte följs.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna