Hur får man en katt rumsren?

Katter är kända för att vara renliga djur och att lära sin katt eller kattunge att gå på lådan brukar därför inte vara alltför svårt. Det finns ändå några saker som kan vara bra att tänka på för att få en katt rumsren, att använda kattlådan eller att uträtta sina behov på rätt plats i sitt nya hem.

Träna katten att gå på lådan

Att gå på lådan är inte naturligt på samma sätt som att uträtta behoven utomhus och det krävs därför – som med så mycket annat – lite träning.

Ofta behöver du inte själv lära kattungar att gå på låda. En kattunge som du hämtat från en uppfödare kan nämligen förhoppningsvis redan det där med att gå på lådan, men till en början kan det vara svårt att hitta till rätt ställe i ett nytt hem. Lyft gärna dit kattungen och låt den undersöka platsen själv. Ett bra tips är att göra det efter att den ätit. Det är oftast då en katt behöver uträtta sina behov.

Om kattungen sätter sig ner för att kissa på fel ställe plockar du försiktigt upp den och placerar den i kattlådan.

Det är viktigt att du har tålamod när du ska få en katt rumsren. Uppmuntra katten efter att den använt lådan. Se däremot till att inte störa katten under tiden den uträttar sina behov. Det kan göra den obekväm.

Placera kattlådan rätt

För att lära din katt att gå på lådan ska du placera kattlådan så att din katt inte behöver leta efter den men samtidigt så pass avsides att den inte känner sig uttittad eller obekväm. Katter vill vara ifred när de uträttar sina behov.

Se till att ställa kattlådan och mat- och vattenskål i två olika rum. Ingen vill gå på toaletten i samma rum som man äter, inte heller katter.

Om din katt inte vill använda kattlådan

Skulle din katt plötsligt börjar uträtta sina behov på fel ställe finns det förmodligen en naturlig förklaring till att din katt inte håller sig rumsren.

  • Håll rent! – En av de viktigaste faktorerna för att katten ska vilja använda kattlådan är att den är ren. En smutsig kattlåda kan därför vara en stor anledning till att katten ratar den. Ta bort avföring och urin dagligen och byt kattsand ofta. Vid byte av kattsand bör lådan rengöras noggrant med diskmedel eller annat milt rengöringsmedel.
  • Minst en kattlåda per katt, gärna flera – Tänk på att ha minst en kattlåda per katt, gärna en extra. Har du en katt kan det därmed vara en god idé att ha två kattlådor.
  • Tillräckligt med kattsand – Det måste finnas tillräckligt med sand i lådan – gärna 8-10 cm djupt så att katten kan gräva ordentligt.
  • Byt typ av kattsand – Testa en annan kattsand. Faktorer som doft eller storlek på sandkornen kan vara avgörande.
  • Byt typ av kattlåda – Testa att byta kattlåda helt. En för liten låda där din katt inte kan röra sig ordentligt kan få katten att inte vilja använda den överhuvudtaget.
  • Har det skett stora förändringar? – Fundera på om det skett någon förändring i kattens liv eller i hemmet som kan vara orsaken till att den kissar utanför lådan.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna