Därför bör du ha id-märkning på din katt

Genom att id-märka din katt med chip eller tatuering och ägarregistrera den ökar du chansen att katten hittar hem till dig igen om den skulle springa bort eller råka ut för en olycka. Båda id-märkningsmetoderna har både för- och nackdelar. Om du ska resa utomlands med din katt måste den enligt lag vara chipmärkt.

Id-märkning av katt med örontatuering

Örontatuering, eller tångmärkning som det också kallas, utförs av veterinär och är en metod där man tatuerar in en bokstavs- och/eller sifferkombination i örat. Id-numret går sedan att spåra till just din katt. Kombinationen läses från huvudet och ut mot öronspetsen.

Fördelen med id-märkning av din katt genom tatuering är att vem som helst enkelt kan spåra ägaren till en bortsprungen katt via Svenska kennelklubbens ägarregister eller i kattförbundet SVERAK:s id-register. Nackdelen är att märkningen har en sämre hållbarhet då tatueringen bleknar bort med tiden.

Id-märkning av katt med mikrochip

Chipmärkning, eller mikrochipmärkning, är ett snabbt och enkelt ingrepp som innebär att ett litet chip sätts in under huden på katten. Chipet kan sedan läsas av med hjälp av en speciell chipläsare som finns hos veterinär och polisen. En katt kan chipmärkas först när den hunnit bli sex veckor gammal.

Fördelen med chipmärkning är att den oftast håller hela kattens liv. Planerar du att resa utomlands med din katt är det dessutom krav på att den ska vara märkt med mikrochip. Nackdelen är att chipet endast kan läsas av hos veterinär eller polis.

Vidare läsning

Är det lag på att id-märka sin katt?

Det är inte lag på att man måste id-märka sin katt, om den inte ska resa utomlands med dig. Då måste den vara chipmärkt. Däremot jobbar många engagerade katt-entusiaster för att både id-märkning av katt och registrering av katt ska bli obligatoriskt för att höja kattens status och minska problemet med hemlösa katter.

Kom ihåg att ägarregistrera dig efter att du id-märkt din katt

Det är många som tror att det räcker med id-märkning av sin katt, men det krävs lite mer än så. För att det ska kunna gå att spåra din katt till dig är det viktigt att du även ägarregistrerar dig i Svenska kennelklubbens ägarregister och i kattförbundet SVERAK:s id-register.

Vad du ska göra om du hittar en misstänkt bortsprungen katt

Hittar du en katt som du tycker verkar vilsen eller som du misstänker är bortsprungen kan du antingen ta med katten till en veterinär eller kontakta polisen på 114 14 för att ta reda på var närmaste polisstation med chipläsare finns.

Har katten en örontatuering och du kan tyda sifferkombinationen kan du söka upp ägaren i Svenska kennelklubbens ägarregister eller i kattförbundet SVERAK:s id-register.

Om kattens ägare inte gjort någon ägarregistrering eller att id-märkningen av katten är så pass ny att det inte hunnit registrerats ännu kommer du inte att få något resultat. Du kan då försöka efterlysa ägaren via polisen och olika forum, till exempel i sociala medier.

Om du inte har möjlighet att ha katten hemma hos dig under tiden du letar efter ägaren kan du kontakta djurhem i ditt närområde som kan inhysa katten så länge.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna