Kattens anatomi och fysiologi

Katter finns i flera olika raser och typer, men trots detta fungerar deras kroppar på ungefär samma sätt. De är uppbyggda som andra rovdjur med snabba reflexer och smidiga kroppar för att lätt kunna smita undan farliga djur eller fånga sitt byte under jakt. För att förstå din katts beteende och hur kroppen fungerar är det bra att ta reda på fakta om kattens anatomi (hur den är uppbyggd) och fysiologi (hur den fungerar).

Katter ser bra i mörker

Ögats konstruktion gör att katter ser bra i mörker, en viktig del av kattens anatomi. Katter har ett synfält på 285 grader där ungefär hälften av de båda ögonens synfält täcker varandra. De är kända för att ha bra syn och framförallt ett fördelaktigt mörkerseende. Forskare har kommit fram till att ögonen hos nattlevande däggdjur är annorlunda jämfört med oss daglevande djur, vilket gör att de ser sex gånger bättre än människor i mörker.

Anledningen är att de har miljontals små linser i ögat som fångar upp ljuset och det krävs därför endast en liten mängd ljus för att de ska kunna se. I totalt mörker ser de däremot inte med ögonen utan använder då sina känselhår samt hörsel- och luktsinne.

Katters ögon har även en ljusreflekterande yta bakom näthinnan och det är därför deras ögon kan upplevas som att de lyser när man riktar en lampa mot dem i mörkret.

Kattens anatomi - skelett och muskler

Kattens skelett och muskler är uppbyggda för att jaga. Kattkroppen består av brosk och skelettet innehåller upp till 282 ben samt fungerar som en mineraldepå för fosfor och kalcium.

Kattens anatomi och fysiologi gör dem till framgångsrika jägare. Katten har välutvecklade muskler i framförallt käke, ben och rygg som hjälper dem i jakten. Katter har även en väldigt rörlig ryggrad vilket gör dem flexibla. Svansen är en förlängning av ryggraden och hjälper till att hålla balansen. Rörligheten gör att de lättare kan smyga fram när de ska fånga sitt byte, samt underlättar när de ska ta sig över och under eller mellan hinder.

Det är även tack vare starka muskler i rygg och bakben som katter med enkelhet kan klättra rakt uppåt, i till exempel träd, med sina klor som hjälpmedel. Klorna är däremot inte utformade att användas rakt nedåt, och det är därför katter ofta fastnar i träd.

Huden och pälsen skyddar och värmer

Huden och pälsen fungerar främst som ett skydd mot yttre skador. Körtlarna i huden utsöndrar dessutom ett ämne som heter feromoner som används för att markera revir. Därför kan man ofta märka att katter stryker sig mot ens ben eller mot möbler i hemmet.

Katters päls är väldigt tät och när hårstrået når sin fulla längd växer det inte mer. Pälsen består av tre olika typer av hårstrån, oavsett om din katt är korthårig eller långhårig, som alla har olika funktioner.

  • Täckhår är det översta lagret med hårstrån som är raka och jämntjocka. De ger katten sin huvudsakliga färg och skyddar från väta.
  • Mellanpälsen finns under täckhåren och utgör tillsammans med dem ett skydd mot yttre påfrestningar. Mellanpälsen består av mellanhår, mellanull och ullhår.
  • Underullen ligger närmast kroppen med hårstrån som är tunna och mjuka. Dessa finns till för att katten ska hålla värmen. 

Kattens anatomi - mage och tarm

Att magen och tarmen fungerar som den ska krävs för att din katt ska kunna ta upp näringen i fodret. Saliven innehåller inga spjälkande enzymer som hos oss människor och därför tuggar inte katter maten lika länge som vi gör. Katters matsmältning börjar i stället först i magsäcken.

I mag-tarmkanalen bryts fodret ner så att näringsämnena kan tas upp ordentligt. Enzymerna är anpassade för att smälta proteiner och fetter och har inte alls lika lätt att smälta kolhydrater. Därför rekommenderar man inte att katter äter för stora mängder kolhydrater.

Magens pH-värde är mycket surt vilket underlättar i reningsprocessen och ger ett naturligt skydd mot infektioner i matsmältningskanalen.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna