Katters beteende och kroppsspråk

Som kattägare är det alltid roligt att lära dig tolka din katts kroppsspråk och beteende. Kattens kroppsspråk säger mer än tusen ord och en katt har många olika sinnesstämningar. Oavsett om du är en rutinerad eller ny kattägare kan det vara svårt att tolka vad din katt känner och tänker – vissa tecken är tydliga medan andra är mer subtila. Du kan genom att titta på din katts svans, öron och ansikte förstå dess signaler och hur den uppfattar vissa situationer.

Katters beteende - nöjd och avslappnad

Att din katt är nöjd med tillvaron går ofta att se på långa vägar. Kattens beteende och kroppsspråk kännetecknas av att öronen hålls upprätta och framåtriktade och morrhåren är avslappnade. Ögonen är ofta halvt stängda och blinkar de sakta visar det att katten mår bra och känner sig trygg. Står din katt upp hålls svansen ofta högt med en lätt böjning på tippen och ligger den ner har den ofta tassarna instoppade under sig.

Kattens kroppsspråk när den är arg

Hur din katts beteende ter sig när den är arg beror på hur ilsken den är. Ofta börjar den att väsa men den kan även vara helt tyst. Munnen är öppen och katten visar tänderna med uppspärrade ögon och tunna pupiller.

Kattens öron lägger sig mot huvudet och pekar bakåt och morrhåren riktar sig bort från ansiktet. Svansen står antingen rakt ut eller lindar sig runt eller under kroppen. Den kommer antingen att stå upp och göra sig så stor som möjligt för att se hotfull ut, eller ligga lågt för att vara redo för attack.

Så ser du att katten är orolig

Katter är känsliga för förändringar och nya situationer. Om din katt sänker huvudet och kurar ihop sig samt höjer ryggen kan det vara ett tecken på att den känner sig ängslig.

Katten svänger ofta svansen från sida till sida och morrhåren sveps antingen mot sidan eller rakt fram. När din katt är orolig är ögonen helt öppna och pupillerna förstorade. Öronen rör sig antingen från det avslappnade läget för att skanna av omgivningen, och är den riktigt orolig kan den fälla ner öronen mot huvudet.

Kattens beteende när den är rädd

En rädd katt sänker huvudet med öron och morrhår platt mot huvudet. Antingen slår den svansen från sida till sida eller så lägger den svansen under sig och den spärrar upp ögonen.

Ibland börjar den väsa och höjer ryggen för att göra sig stor och skrämmande men den kan i vissa fall också dra sig undan. Oavsett hur den reagerar är det viktigt att ta bort det eventuella hotet och inte försöker röra dig för snabbt för att trösta den. Då kan det hända att den ser dig som ett ytterligare hot.

När din katt känner lättnad

Om din katt varit rädd eller orolig kan det vara bra att veta hur kattens kroppsspråk ser ut när den känner sig trygg igen.

När katten känner lättnad brukar öron, ögon, morrhår, kropp och svans tydligt slappna av igen och ofta börjar den att stretcha kroppen för att släppa på spänningen. Vissa katter börjar även att gäspa och tvätta sig samt vänder sig om och stänger ögonen till hälften på samma sätt som när den är avslappnad.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna