Introducera en ny katt för andra katter

Bozitas egen kattexpert Elin Hirsch är doktor i etologi med inriktning katters beteende. Ska du skaffa en till katt? I den här artikeln får du tips och råd kring hur du lyckas med introduktionen av en ny katt.

Trots att katten haft en relation till människan i nästan 10 000 år är den i grunden fortfarande ett ensamlevande och revirhävdande djur. Katter kan absolut skapa stabila relationer till andra katter, men att introducera dem för varandra kräver lite planering och tålamod. Det gäller både om du skaffar en till vuxen katt, eller om du skaffar en kattunge när du redan har en katt hemma. 

INTRODUCERA DEN NYA KATTEN GRADVIS

Grunden till att skapa en stabil relation mellan katter läggs vid första mötet. Hjälp katterna genom att erbjuda goda förutsättningar. Genom att introducerar dem för varandra gradvis gör du det möjligt för dem att bygga en trygg relation. Det är genom gradvis introduktion som grupper av katter skapas och bibehålls under fria förhållanden, så som i kattkolonier. Beroende på individerna kan det ta allt från några dagar till flera månader att introducera en ny katt. Den gyllene regeln för att skapa en harmonisk relation är ”långsamt är snabbt och snabbt är långsamt”. 

INTRODUCERA NY KATT STEG 1 – EGET UTRYMME

När man tänker skaffa en till katt ska man börja med att se till att den nya katten har ett eget rum att landa i. Detta är viktigt eftersom den nya katten även ska vänja sig vid en ny fysisk miljö, vilket alltid medför en stress för katter. Utrymmet ska innehålla

  • kattlåda,
  • mjuk liggplats,
  • plats att gömma sig och
  • vatten och matskål.

Katter finner trygghet i sin egen doft. Rummet ska därför innehålla något med kattens egen doft, till exempel en tidigare använd filt eller handduk.

När den nya katten vant sig vid detta rum kan själva introduktionen påbörjas.

STEG 2 – SAMLA IN OCH BLANDA DOFTER

Katter kommunicerar till stor del genom doft. Samla in doft från både den nya och den befintliga katten på till exempel handdukar. Enklast sättet att samla in doft är genom att placera handdukarna på den plats där katten brukar vila. Introducera sedan dofterna mellan katterna genom att byta handdukarna. Placera dem i närheten av platsen där katterna äter. Detta kommer att koppla samman doften av den andra katten med något positivt. Belöna katterna när de är lugna vid den andres doft, till exempel med hjälp av kattgodis. Om katten fräser eller undviker den andres doft, flytta handduken längre ifrån kattmaten och flytta den sedan gradvis närmare.

Kattgrupper skapar en ”gruppdoft” genom att stryka sig mot varandra. Blanda katternas doft genom att förvara handdukarna du använt tillsammans och placera sedan en hos varje katt. När katterna reagerar positivt eller ignorerar den andres doft kan du gå vidare med att introducera den nya katten. Hjälp sedan katterna att blanda dofter tills de börjar stryka sig mot varandra.

STEG 3 – INTRODUCERA NY KATT I HEMMET

Låt den nya katten på egen hand lära känna den nya miljön genom att utforska hemmet. Förvara då befintlig katt/katter avskilt. Detta steg är viktigt då den nya katten även behöver lära känna sitt nya hem. 

STEG 4 – ANSIKTE MOT ANSIKTE

Påbörja en begränsad ansikte mot ansikte-introduktion där katterna kan se varandra men inte skada varandra fysiskt.  Här kan du använda en barngrind eller glänta på dörren. Mata och lek med katterna vid dörren så att de förknippar varandra med något positivt. När katterna reagerar lugnt är det dags att låta dem träffas. Till en början bör katterna enbart få interagera med varandra under uppsikt.

För att undvika konflikter eller konkurrens är det bra att katterna inte måste dela resurser såsom kattlåda, mat- och vattenskål samt liggplats. Alla katter bör ha en egen matskål då utfodringen annars kan leda till bråk.

Lycka till med ditt arbete att introducera din nya katt. Att skaffa en katt eller kattunge till när du redan har katt kräver som du förstår en del tålamod. Men om introduktionen sker på ett bra sätt så kan dina katter lära sig att leva ihop och uppskatta varandra.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna