Introducera din katt för en hund i tre steg

Att introducera hund för katt och tvärt om så att de kan trivas ihop och leva tillsammans brukar oftast gå bra, men det kräver träning och tålamod. Det viktigaste du behöver tänka på är säkerheten och att de får rätt förutsättningar så att mötet blir en så positiv upplevelse som möjligt och att de slutligen accepterar varandra. Här följer tre enkla steg du kan följa om du tänker skaffa katt och redan har hund.

Steg 1 – Vänj katten och hunden vid varandras dofter

Både hundar och katter kommunicerar genom doftmarkering och det är därför viktigt att börja med att introducera hunden och katten för varandras dofter. Placera dem i två olika rum och låt katten få nosa på hundens filt eller leksak och vice versa. När detta är gjort blir steget till det första mötet inte lika chockerande.

Om någon skulle reagera negativt på föremålet tar du lugnt bort det, avbryter träningen och gör ett nytt försök senare. Tvinga inte fram något. Låt dem byta rum med varandra och gör på det här sättet under en tid tills båda reagerar neutralt eller positivt på den andres doft. Om de lugnt nosar på föremålet eller struntar i det belönar du med godis och beröm.

Steg 2 – Låt katten och hunden lära känna varandra på avstånd

När det första steget är gjort och katten och hunden vant sig vid att ha den andres doft i sitt egna revir kan du låta dem introduceras för varandra öga mot öga. Se till att det finns något som avskiljer till en början, exempelvis ett galler eller en barngrind. När du introducerar en hund för din katt är det bra om du även har hunden kopplad så att du har kontroll om den skulle bli för upphetsad eller aggressiv.

Belöna även här de bådas positiva och neutrala reaktioner med godis och beröm och upprepa hellre träningen flera men kortare tillfällen än längre stunder. Det kan ta tid för en katt och en hund att känna sig trygga i varandras sällskap och det är väldigt viktigt att det blir en positiv upplevelse för båda parter.

Steg 3 – Låt katten och hunden vistas i samma rum

När de introducerats på avstånd är det dags att de får nosa på varandra på riktigt. Börja med att låta dem få vara i samma rum och fortsätt att ha koppel eller sele på din hund. Ska du introducera en mindre hund eller valp för din katt kan de behöva skyddas från katten om den blir aggressiv. Se till att din katt har en flyktväg om den känner att det blir för jobbigt, och låt därför eventuella dörrar till det aktuella rummet vara öppna. Fortsätt även här att belöna ett bra beteende så att de förknippar varandras närvaro med något positivt.

Låt introduktionen mellan hund och katt ske i lugn och ro och lämna dem inte helt ensamma tillsammans den första tiden. Även här krävs det träning och upprepning, och först när de kan vistas i samma rum under längre perioder utan att bli obekväma är de redo att bli kompisar på riktigt.

Lycka till i arbetet med att introducera din hund för din nya katt, och tvärt om.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna