Introducera din katt för en hund i tre enkla steg

Att få sin katt att trivas ihop med en hund så att de kan leva tillsammans brukar oftast gå bra, men det kräver träning och tålamod. Det viktigaste du behöver tänka på är säkerheten och att de får rätt förutsättningar så att mötet blir en så positiv upplevelse som möjligt och att de slutligen accepterar varandra.

Steg 1 – Vänj katten och hunden vid varandras dofter

Både hundar och katter kommunicerar genom doftmarkering och det är därför viktigt att börja med att introducera dem för varandras dofter. Placera de i två olika rum och låt katten få nosa på hundens filt eller leksak och vice versa. När detta är gjort blir steget till det första mötet inte lika chockerande.

Om någon skulle reagera negativt på föremålet tar du lugnt bort det, avbryter träningen och gör ett nytt försök senare. Tvinga inte fram något. Låt dem byta rum med varandra och gör på det här sättet under en tid tills båda reagerar neutralt eller positivt på den andres doft. Om de lugnt nosar på föremålet eller struntar i det belönar du med godis och beröm.

Steg 2 – Låt katten och hunden lära känna varandra på avstånd

När det första steget är gjort och katten och hunden vant sig vid att ha den andres doft i sitt egna revir kan du låta dem introduceras för varandra öga mot öga. Se till att det finns något som avskiljer till en början, exempelvis ett galler eller en barngrind, och ha gärna hunden kopplad så att du har kontroll om den skulle bli för upphetsad eller aggressiv.

Belöna även här de bådas positiva och neutrala reaktioner med godis och beröm och upprepa hellre träningen flera men kortare tillfällen än längre stunder. Det kan ta tid för en katt och en hund att känna sig trygga i varandras sällskap och det är väldigt viktigt att det blir en positiv upplevelse för båda parter.

Steg 3 – Låt katten och hunden vistas i samma rum

När de introducerats på avstånd är det dags att få nosa på varandra på riktigt. Börja med att låta de få vara i samma rum och fortsätt att ha koppel eller sele på din hund. Mindre hundar eller valpar kan även de behöva skyddas från katten om den blir aggressiv. Se till att din katt har en flyktväg om den känner att det blir för jobbigt, och låt därför eventuella dörrar till det aktuella rummet vara öppna. Fortsätt även här att belöna ett bra beteende så att de förknippar varandras närvaro med något positivt.

Låt introduktionen ske i lugn och ro och lämna inte katten och hunden helt ensamma tillsammans den första tiden. Även här krävs det träning och upprepning, och först när de kan vistas i samma rum under längre perioder utan att bli obekväma är de redo att bli kompisar på riktigt.

Lycka till!

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna