Hur ska jag bäst resa med min katt?

Att resa med en katt kräver förberedelser oavsett hur lång sträckan är, hur länge ni ska vara borta och om ni ska resa med bil, tåg, buss eller flyg. Om du ska resa utomlands med din katt måste du också ha koll vilka regler som gäller i det land ni ska resa till, till exempel vilka vaccinationer din katt måste ha.

Resa med katt - att tänka på innan resan

Katter är känsliga för förändringar och att ta med katten på semester eller en längre resa är inte alltid lämpligt. Kattens mående måste alltid gå först. Om du tror att din katt inte kommer att må bra av ett miljöombyte är det bättre att lämna katten där den känner sig trygg.

Katter klarar sig inte själva så du kan inte lämna katten ensam när du åker på semester. Det finns regler för hur länge en katt får lämnas utan tillsyn - och då även social kontakt, inte bara mat och vatten.

Vidare läsning

Resa utomlands med katt

När du ska resa utomlands med katt bör du tänka på att införselreglerna och vaccineringskraven ser olika ut för olika länder. Det tar också tid för vaccineringar att ge fullgott skydd så var ute i god tid.

Att resa med katt inom EU är relativt enkelt. Alla EU-länder kräver att katten har en giltig vaccination mot rabies, att den är id-märkt med mikrochip (örontatuering fungerar endast för resor inom Sverige) och att den har ett giltigt EU-pass för sällskapsdjur. EU-pass för katt utfärdas av veterinär om den uppfyller alla krav. Utöver det finns specifika regler för länder där rävens dvärgbandmask är vanlig.

Fullständiga regler för utlandsresa med katt hittar du alltid på Jordbruksverkets webbplats.

Vidare läsning

Flyga med katt kräver förberedelser

Överväg noga innan du beslutar dig för att flyga med en katt. Katter är känsliga djur och det är inte säkert att den mår bra av en lång flygning.

Man brukar avråda från att inte att ge en katt lugnande medicin och det finns till och med flygbolag som har förbud mot detta. Däremot finns det andra metoder du kan använda dig av för att katten ska vara lugn, till exempel feromonsprayer.

För att få flyga måste katten ha en speciell flygbiljett. De allra flesta flygbolagen tillåter att du tar med katten in i kabinen, men det finns också de som endast tillåter djur i fraktutrymmet. Det finns också restriktioner för hur mycket din katt får väga och vilka mått transportburen den sitter i ska ha.

Läs på i god tid och kontakta gärna ditt flygbolag om du är osäker.

Åka bil, tåg eller buss med katt

När du ska åka bil, tåg eller buss med katt bör du se till att den färdas i en säker bur med bra luftgenomströmning. Buren ska ge katten tillräckligt med utrymme för att kunna ligga på ett naturligt sätt. Den ska också kunna stå upp och vända sig om i buren.

Om det är möjligt är det bästa alternativet att låta katten ha tillgång till färskt vatten under hela färden. Det finns speciella reseskålar som är utformade så att vattnet inte skvätter utanför. Om inte det är möjligt bör katten erbjudas möjlighet att dricka minst var sjätte timme. Undvik däremot att mata katten precis innan avfärd då många katter kräks av åksjuka eller nervositet när de reser.

En del katter kan uppleva de ovana ljuden från bilen, tåget eller bussen som obehagliga. Om möjligt kan du placera buren med öppningen mot dig så att katten kan titta på dig under resans gång. Du kan också lägga en favoritfilt, en leksak eller någonting annat som luktar hemma i buren så att katten känner sig mer trygg.

När du ska åka bil med katt är det bra att ta regelbundna pauser så att ni båda får möjlighet att andas lite frisk luft då och då. Lämna inte katten ensam i bilen, särskilt inte om det är en varm dag. Temperaturen inuti bilen kan då stiga snabbt vilket är direkt farligt.

Om du ska resa utomlands med katten i bil måste du kontrollera vilka regler som gäller för hur katten får färdas i bilen i det aktuella landet. Det kan till exempel finnas regler för hur buren ska vara utformad.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna