Hur mycket sover en katt?

Hur många timmar en katt sover per dygn är individuellt och beror på faktorer som ålder, aktivitetsnivå och personlighet. En äldre katt och en aktiv kattunge kan till exempel behöva mer sömn än en stillsam innekatt. Många är oroliga för att deras katt sover för länge eller för mycket, men faktum är att det är väldigt ovanligt att en katt sover för mycket.

Varför sover katter så mycket?

Hur mycket din katt sover beror på hur gammal den är, hur aktiv den är när den är vaken och på vilken personlighet den har, men man brukar säga att en katt kan sova upp till 16-18 timmar per dygn. Av dessa timmar är största delen däremot en ytlig vila och inte djupsömn och det är därför katter ofta kan upplevas som lättväckta.

Du har säkert märkt att din katt vilar på dagarna och är vaken om nätterna - det är helt normalt. Det ligger i kattens natur att vila upp sig tills det är dags för jakt. Därför är katter som mest aktiva i skymning och gryning eftersom det är lättare att fånga ett byte i mörker.

Hur mycket sover en kattunge?

En liten kattunge sover betydligt mycket mer än genomsnittet för en vuxen katt. När katten är nyfödd är det inte ovanligt att den sover hela tiden eftersom den behöver sömnen för att orka vara aktiv och hålla sig frisk.

En kattunge behöver dessutom sömn för att växa - tillväxthormon frigörs nämligen under tiden den sover. Därför är det extra viktigt att låta en kattunge vara ifred när den sover.

Om katten busar på natten

Att ha en katt som är vaken och väsnas mycket om nätterna kan vara frustrerande. Om du har problem med en väldigt nattaktiv katt kan du försöka aktivera den lite extra på kvällen. Då ökar chansen att den sover hela natten.

Vidare läsning

Om katten sover mer än vanligt

Det är vanligt att katter, precis som människor, påverkas av temperaturförändringar. Många upplever att deras katter, förutom att de stannar inomhus i större utsträckning, blir mindre aktiva och sover mer på vintern än övriga delen av året.

Ett förändrat sömnmönster behöver inte vara ett tecken på att något är fel, men om du märker att din katt sover mer än vad den brukar göra och är orkeslös i övrigt kan det vara tecken på att den inte mår bra. Om den dessutom slutar äta mat och dricka vatten i kombination med ökad sömn bör du uppsöka veterinär för att säkerställa att allt är som det ska.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna