Kastrering av katt – så här går det till

Kastrering, sterilisering eller kemisk kastrering – det finns många olika metoder för att förhindra att katter kan föröka sig. Att kastrera katten kan kanske kännas en smula obehagligt, särskilt om det är första gången du ska kastrera en katt. Därför kan det vara skönt att veta hur det går till samt hur du bör ta hand om katten innan och efter operationen.

Förberedelser inför kastrering

För att din katt inte ska kräkas under narkosen ska den fasta från midnatt kvällen innan ingreppet. Det kan vara svårt att hålla koll på att den inte får i sig något så därför är det bra om du håller din katt inomhus kvällen innan det planerade veterinärbesöket och ställer undan matskålarna. Det är däremot okej för den att dricka vatten samma morgon som operationen.

Kastrering av honkatt

För en honkatt innebär en kastrering en operation under narkos, men det är ett rutiningrepp som veterinärer utför dagligen. Oftast åker man till kliniken på morgonen och får hämta hem katten på eftermiddagen.

Först undersöks hon för att säkerställa att hon är i tillräckligt god form för att sövas ner och opereras innan narkosen administreras. Hon får även smärtstillande medicin, både i samband med och efter ingreppet. Pälsen på magen rakas bort och ytan tvättas noggrant för att undvika infektioner. Under operationen tas äggledare, äggstockar och livmoder bort och buksåret sys sedan igen.

När din katt sedan har vaknat ordentligt undersöks operationssåret en sista gång innan hon får åka hem.

Kastrering av hankatt

För en hankatt innebär en kastrering ett lite mindre ingrepp än för en honkatt, men det är ett rutiningrepp som veterinärer utför varje dag.

Rutinen vid ankomst till veterinären är densamma som för en honkatt och katten blir först undersökt av en veterinär innan den sövs ner. Området runt pungen rakas och steriltvättas. Under operationen öppnas kattens pung upp, sädesledaren kapas och testiklarna avlägsnas genom två små snitt i pungen. Efter ingreppet sys, till skillnad från en honkatt, inte såret ihop utan pungen får läka själv.

Katten får smärtstillande medicin både innan och efter ingreppet och när den har vaknat ordentligt blir den undersökt en sista gång innan den får åka hem.

Så tar du hand om din katt efter kastreringen

När du kommer hem bör du låta din katt vara ifred i ett mörkt rum tills den vaknat till ordentligt. Ge den mat och vatten först efter att den börjat piggna till och är stadig igen, och då i små portioner.

Katten kommer fortsätta äta smärtstillande medicin de kommande dagarna och för att undvika problem med såret bör du låta den vara inomhus tills såret är läkt.

Om du märker att din katt börjar slicka på såret är det viktigt att den använder krage. Skulle du märka att det uppstår problem med såret bör du kontakta din veterinär. Huden är vanligtvis läkt efter 10–12 dagar och eventuella stygn är oftast sådana som löses upp av sig själv. Kontakta din veterinär om du är osäker.

Tänk på att en kastrerad katt får en minskad ämnesomsättning och du bör därför byta till ett foder speciellt anpassat för kastrerade katter.

Andra metoder som sterilisering eller kemisk kastrering

P-piller – bra alternativ för avelskatter

För att förhindra dräktighet hos en honkatt, utan kirurgiskt ingrepp, kan du ge henne p-piller. Denna typ av kemiska kastrering kan du avbryta när du vill eftersom hormonpreparatet ges i tablettform en gång i veckan. Det är därför ett bra alternativ om du har en avelskatt och inte vill få för täta kullar.

Det finns en risk att katten kräks upp pillret och därmed inte får samma skydd eller att den vägrar svälja det. En allt för långvarig användning av p-piller ökar dessutom risken för juvertumörer och livmoderinflammation och det rekommenderas därför inte under längre perioder.

Sterilisering bevarar könsdriften

Sterilisering är inte lika vanligt som kastrering och innebär att äggledaren hos honkatten avlägsnas medan äggstockar och livmoder behålls. Hos en hankatt knipsas sädesledaren av men testiklarna behålls.

Ingreppet gör katten steril men hormonerna från de kvarlämnade äggstockarna eller testiklarna gör att den behåller sin könsdrift och fortfarande vill para sig. En honkatt fortsätter alltså att löpa, med undantaget att den inte längre kan bli dräktig.

Relaterade artiklar

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna