Hur ofta ska man klippa klorna på en katt?

Att klippa klorna på en katt kan kräva lite tålamod, särskilt de första gångerna då katten ännu inte hunnit vänja sig. Hur ofta du sedan behöver klippa din katts klor beror på hur den lever. En innekatt behöver större underhåll än en utekatt, som sliter ner klorna på ett naturligt sätt när den rör sig ute i naturen.

Behovet av kloklippning är olika för utekatter och innekatter

En katt använder klorna för att bland annat jaga, klättra och fly. Därför brukar man inte rekommendera att klippa klorna på en utekatt. Utekatten har ett större behov av att ha klorna kvar och dessutom sliter den ner klorna helt naturligt.

Har du däremot en äldre utekatt som inte är särskilt aktiv och därmed inte använder klorna lika mycket som en yngre katt kan du behöva kontrollera dem regelbundet. Se efter så att klorna inte växer in i trampdynan eller är skadade.

En innekatt som inte sliter på klorna mot trädstammar och asfalt kan i stället behöva klösträd eller en klösbräda att kunna vässa dem mot. Ibland kan detta räcka för att hålla klorna i trim men ofta kan du behöva hjälpa till på traven genom att klippa klorna på din katt.

Ha som rutin att kontrollera din katts klor när ni myser tillsammans. Du kommer förmodligen att lära dig hur snabbt klorna växer och hur ofta du behöver klippa kattens klor.

Så vänjer du katten vi att få klorna klippta

Börja vänja din katt vid att få klorna klippta redan när den är kattunge, om du har möjlighet. Du behöver inte ta fram klosaxen med en gång. Inled istället med att vänja katten vid att du rör vid tassarna. Massera trampdynorna och känn lite på tårna. Upprepa så ofta du kan, gärna när katten är lugn och kelsugen.

När du sedan märker att din katt inte längre bryr sig eller gör motstånd kan du försiktigt ta tag i en tå och trycka lite lätt så att hela klon visar sig. Om din katt fortsätter vara lugn kan du klippa kattens klor en klo i taget. Om den reagerar negativt eller börjar sprattla är det bättre att avsluta och försöka igen vid ett senare tillfälle.

Gå inte för snabbt fram. Då finns det risk för att katten tycker att det är obehagligt och inte vill att du ska röra vid dess tassar alls.

Vidare läsning

Klippa klor på en katt som inte vill

Vissa katter vill bara inte att någon ska röra vid tassarna eller klorna. Du kan då testa att först klappa din katt över hela kroppen så att den känner sig lugn och trygg med att du rör vid den. Försök sedan att övergå till att klappa på din katts ben och därefter till att massera tassarna.

Om din katt fortfarande tycker att kloklippningen är obehaglig trots flera försök kan du kontakta din veterinär så hjälper de dig att klippa klorna på din katt.

 

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna