Hur mycket ska en katt väga?

Hur mycket en vuxen katt ska väga är högst individuellt. Däremot kan man genom att titta på kattens kropp bedöma om den håller ett bra hull – något som är mycket viktigt för dess välmående – eller om den behöver gå upp i vikt eller ner i vikt. Använd Bozitas hullbedömningsguide för att svara på frågan hur mycket din katt ska väga. Med hjälp av den kan du avgöra om din katt har det perfekta hullet för ett hälsosamt och rörligt liv.

Guide för att bedöma kattens hull

Hullbedömning är ett komplement till vägning av katten. Man bör kontinuerligt väga katten för att ha koll på var vikten ligger när hullbedömningsguiden säger att katten är i normalt hull. Det mest effektiva sättet att hålla katten normalviktig är att veta hur mycket katten ska väga i normalhull och väga katten ofta (ca en gång i veckan). Bozitas hullbedömningsguide är indelad i fem graderingar – mager, underviktig, normalviktig, överviktig och kraftigt övervikt – med illustreringar och hjälptexter som hjälper dig att avgöra om din katt håller rätt hull eller om den behöver gå upp eller ner i vikt. Om du ändå skulle känna dig osäker på din katts vikt kan du alltid kontakta din veterinär. Det är också en god idé att väga katten med jämna mellanrum för att hålla koll på om den går upp eller ner i vikt.

Ladda ner hullbedömningsguiden som pdf

Hur mycket ska en katt äta?

För att få vägledning kring hur mycket en katt ska äta kan du vid vårt foder se en utfordringsguide som visar dagsransonen för din katt. 

Mager katt

En mager katt har inget fettlager som täcker revbenen. Om katten är korthårig kan du tydligt se revbenen. Den har heller inget bukfett och en högt uppdragen buklinje. Om du tittar på katten ovanifrån är midjan grovt inbuktande.

Tips på hur du hjälper en mager katt att gå upp i vikt

Underviktig katt

En underviktig katt har ett minimalt lager fett som täcker revbenen och du kan tydligt känna dem om du trycker lätt. Om katten är korthårig är revbenen något synliga. Katten har minimalt med bukfett och tydligt uppdragen buklinje. Om du tittar på katten ovanifrån har den en mycket tydligt inbuktande midja.

Tips på hur du hjälper en underviktig katt att gå upp i vikt

Idealviktig katt

En idealviktig eller normalviktig katt har ett tunt lager fett över revbenen och du kan tydligt känna dem när du trycker lätt. Om katten är korthårig ska du inte kunna se revbenen. Vidare har den lite bukfett och lätt uppdragen buklinje. Om du tittar på katten ovanifrån har den en tydlig midja.

Överviktig katt

En överviktig katt har ett måttligt lager fett över revbenen och det är svårt att känna revbenen vid lätt tryck. Katten har måttligt med bukfett och minimalt uppdragen eller nedåtbuktande buklinje. Om du tittar på katten ovanifrån har den minimal eller ingen midja.

Tips på hur du hjälper en överviktig katt att gå ner i vikt

Kraftigt överviktig katt

En kraftigt överviktig katt har ett tjockt lager av fett över revbenen och det går inte att känna dem. Den har en stor mängd bukfett och om du tittar på katten ovanifrån har den ingen midja och en rundad silhuett.

Tips på hur du hjälper en kraftigt överviktig katt att gå ner i vikt

Hur får jag katten att gå upp i vikt?

En katt som rankas under idealet (det vill säga är för smal) behöver öka sitt energiintag för att gå upp i vikt. Då behöver den mer mat och eventuellt ett mer energirikt foder. Om du misstänker att undervikten kan bero på sjukdom bör du kontakta veterinär.

Att följa rekommendationerna på foderförpackningen är ett bra sätt att säkerställa att katten får en tillräckligt stor mängd mat varje dag. Var dock försiktig med att ge för mycket mat. Alltför stora portioner kan överbelasta kattens känsliga matsmältningsapparat och då få motsatt effekt så det gäller att gå lite försiktigt fram.

Om större matportioner inte är ett alternativ kan du byta till ett energitätare foder. På så vis kan du ge normalstora portioner som kattens mage kan hantera men ändå säkerställa att den får i sig mer energi, i rätt proportioner.

Hur får jag katten att gå ner i vikt?

En överviktig eller fet katt behöver mindre mängd mat och eventuellt ett foder med lägre energiinnehåll för att komma ner till sin idealvikt. Så lite som ett halvt kilo kan göra stor skillnad för dess hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Rankas den som kraftigt överviktig bör veterinär konsulteras för ett specialanpassat bantningsschema. Att banta en väldigt överviktig katt för snabbt kan leda till livshotande fettlever.

Den vanligaste orsaken till att en katt blir överviktig är att den helt enkelt får för mycket mat. Utgå alltid från rekommendationerna på foderförpackningen när du utfodrar din katt. Det är det bästa verktyget för att säkerställa rätt utfodringsmängd. Om den får annan mat, exempelvis matrester eller godis, ska detta också räknas in i den totala dagsgivan. Att ge en katt matrester är generellt sett inte att rekommendera eftersom det kan leda till näringsbrister eller överskott av näringsämnen.

Du kan också välja att byta till ett kattfoder med lägre energitäthet. Bra att veta är att kastrerade katter har en lägre ämnesomsättning än icke-kastrerade katter, varför de ofta kan behöva ett lite mer kalorisnålt foder.

Tips för att öka kattens förbränning

För att öka kattens förbränning och förbättra dess fysiska hälsa kan du utöver att justera foderintaget även uppmuntra till fysisk aktivitet.

Motion är en viktig del i en frisk katts liv och ett bra sätt att göra av med överflödiga kalorier. Lek och aktivering kan behöva uppmuntras, särskilt hos vuxna katter, och om katten har svårt att röra sig på grund av sin vikt är det en god idé att börja i liten skala och öka mängden aktivitet gradvis.

Se till att den har gott om olika typer av leksaker att aktivera sig med. En leksak kan snabbt bli ointressant! Klätterträd och aktiveringsleksaker där den får jaga sin mat uppmuntrar naturliga instinkter och spontan rörelse. Välsorterade zoo-butiker har ett stort utbud men du kan även göra egna leksaker med hjälp av saker som du har hemma.

Sjukdomar och problem som kan drabba en överviktig katt

Även katter kan drabbas av sjukdom till följd av övervikt eller fetma. Fettlever, diabetes, urinstenar, hjärtsjukdomar, andningssvårigheter, astma, cancer i urinblåsan och artros är några exempel på sjukdomar som kan förkorta en katts livslängd.

Eftersom tjocka katter får svårare att röra sig kan de också tappa leklusten och få svårt att sköta den personliga hygienen, vilket kan leda till päls- och hudproblem.

Överviktiga katter är ett stort djurvälfärdsproblem i Sverige och beror oftast på överutfodring. Så kom ihåg: i det långa loppet är det snällaste du kan göra mot din katt att hoppa över det där extra godiset eller matbiten. Belöna i stället katten med roliga leksaker, klappar eller en skön borstning.

Relaterade artiklar

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna