Har du en katt som kräks hårbollar?

När katten putsar sig följer löst sittande päls med ner i magsäcken och bildar hårbollar. Katten försöker då kräkas upp håret den svalt, men om inte det lyckas måste håret passera ut genom kroppen. Med hjälp av pälsvård och en fiberrik kost kan du hjälpa din katt att minska eventuella besvär med hårbollar.

Hårbollar kan orsaka matsmältningsproblem

Katter är noga med att hålla sig rena och ägnar många timmar per dag åt pälsvård. En risk med putsandet av kroppen är dock att löst sittande päls följer med ner i magsäcken och bildar hårbollar. Eftersom hårbollar inte bryts inte ner i magtarmsystemet kan de orsaka problem såsom minskad aptit, kräkningar, diarréer och förstoppning när de passerar genom kroppen.

Fibrer i maten hjälper

För att underlätta processen tillsätts en mindre mängd fibrer i kattmaten. Fibrerna hjälper hårbollar att lättare ta sig igenom kroppen och minskar risken för hårbollsrelaterade problem och minskar i tillägg uppstötning av hår. En väl fungerande tarm är viktigt, så se till att aktivera katten och att den får i sig mycket vätska. Kom ihåg att placera vattnet en bit ifrån matskålen. Då ökar chansen att katten dricker ordentligt.

Hjälp katten med pälsvården

Du kan själv hjälpa till att minska risken för hårbollar hos din katt, framförallt genom att hjälpa katten med pälsvården. Kamma katten ofta med underhårsborste och vanlig borste så minskar mängden päls som lossnar när den tvättar sig, och därmed också mängden päls som hamnar i kattens magsäck.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna