Fibrer i maten och pälsvård förebygger hårbollar

När katten putsar sig följer löst sittande päls med ner i magsäcken och bildar hårbollar. Vanligtvis försöker katten kräkas upp håret den svalt, men om inte det lyckas måste håret passera ut genom kroppen. Med hjälp av pälsvård och en fiberrik kost kan du hjälpa din katt att minska eventuella besvär.

Hårbollar kan orsaka matsmältningsproblem

Katter är noga med att hålla sig rena och ägnar många timmar per dag åt pälsvård. En risk med putsandet av kroppen är dock att löst sittande päls följer med ner i magsäcken och bildar hårbollar. Normalt försöker katten få upp håret den svalt genom att kräkas, men om inte det går måste håret passera ut genom kroppen. Hårbollar bryts inte ner i magtarmsystemet och kan orsaka problem såsom minskad aptit, kräkningar, diarréer och förstoppning när de passerar genom kroppen.

Fibrer i maten hjälper

För att underlätta processen tillsätts en mindre mängd fibrer i maten. Fibrerna hjälper hårbollar att lättare ta sig igenom kroppen och minskar risken för hårbollsrelaterade problem och minskar i tillägg uppstötning av hår. En väl fungerande tarm är viktigt, så se till att aktivera katten och att den får i sig mycket vätska. Kom ihåg att placera vattnet en bit ifrån matskålen. Då ökar chansen att katten dricker ordentligt.

Hjälp katten med pälsvården

Du kan själv hjälpa till att minska risken för hårbollar, framförallt genom att hjälpa katten med pälsvården. Kamma katten ofta med underhårsborste och vanlig borste så minskar mängden päls som lossnar när katten tvättar sig, och därmed också mängden päls som hamnar i kattens magsäck.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna