Att kastrera katten har många fördelar

Enligt statens nya djurskyddsregler bör katter som rör sig fritt utomhus vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Om du inte ska använda din katt till avel finns det många fördelar med att kastrera den.

När kan man kastrera eller sterilisera en katt?

I Sverige finns en rekommendation om att inte kastrera eller sterilisera sin katt innan fyra månaders ålder. Katter blir könsmogna när de är runt 6 månader gamla och veterinären rekommenderar ofta att kastrera precis när katten passerat den åldern.

Inte bara hälsofördelar

Har du inga planer att avla på din utekatt bör du, enligt Jordbruksverkets nya djurskyddsregler, kastrera den. Framförallt undviker du oönskade kattungar och bidrar till minskad hemlöshet bland katter, men kastrering har även många hälsofördelar.

Dessutom medför det en mängd positiva förändringar i kattens beteende och risken att katten urinmarkerar inomhus och utomhus minskar. Utekatter går kortare sträckor från huset och interagerar mindre med andra katter, vilket i sin tur minskar risken för smittor och slagsmålsskador. Har du en honkatt upphör brunsten och du slipper därmed en frustrerad katt och eventuella sömnlösa nätter. Brunstiga honkatter är inte lågmälda!

Kastrerade katter brukar även bli mer kärvänliga mot sina ägare, så att kastrera din katt är inte bara positivt för katten utan även för er relation.

Risken för övervikt ökar

En sak man ska tänka på efter kastrering är att katten sannolikt kommer att bli mindre aktiv och risken ökar därmed för övervikt. Byt gärna till ett foder speciellt anpassat för kastrerade eller steriliserade katter – till exempel Bozita indoor & sterilised kyckling – och håll ett ständigt öga på kattens hull. Som med alla foder ska du anpassa fodergivan efter just din katt. Blir katten överviktig enligt rekommenderad giva så ska den minskas och tvärtom ifall katten tappar i vikt.

Ta hjälp av vår hullbedömningsguide

Så gör dig själv och katten en tjänst genom att kastrera den. Se bara till att ha gott om tid, värme och kärlek att ge efter ingreppet. Sen börjar en säkrare resa genom livet!

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna