Att kastrera katten har många fördelar

Enligt statens nya djurskyddsregler ska djurhållare förhindra att katter som rör sig fritt utomhus förökar sig oplanerat, oönskat eller överdrivet. Detta kan uppnås genom att katten är kastrerad, steriliserad eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat. Om du inte ska använda din katt till avel finns det många fördelar med att kastrera din katt - både honkatt och hankatt.

Artikel baserad på samtal med Bozitas egen kattexpert Elin Hirsch, doktor i etologi med inriktning katters beteende.

När kan man kastrera eller sterilisera en katt?

I Sverige finns en rekommendation om att inte kastrera eller sterilisera sin katt innan fyra månaders ålder. Katter blir könsmogna när de är runt 6 månader gamla och veterinären rekommenderar ofta att kastrera precis när katten passerat den åldern.

Kastrera katt - hälsofördelar och beteende

Genom kastrering undviker du oönskade kattungar och bidrar till minskad hemlöshet bland katter, men kastrering har även många hälsofördelar.

Dessutom medför kastrering eller sterilisering av katt en mängd positiva förändringar i kattens beteende och risken att katten urinmarkerar inomhus och utomhus minskar. Kastrerade utekatter går kortare sträckor från huset och interagerar mindre med andra katter, vilket i sin tur minskar risken för smittor och slagsmålsskador. Har du en kastrerad honkatt upphör löpet och du slipper därmed en frustrerad katt och eventuella sömnlösa nätter. Löpande honkatter är inte lågmälda.

Kastrerade katter brukar även bli mer kärvänliga mot sina ägare, så att kastrera din katt är inte bara positivt för katten utan även för er relation.

Risken för övervikt ökar

En sak man ska tänka på efter kastrering eller sterilisering är att katten får en förändrad metabolism, verkar öka sitt foderintag och sannolikt kommer att bli mindre aktiv. Risken ökar därmed för övervikt. Byt gärna till ett foder speciellt anpassat för kastrerade eller steriliserade katter – till exempel Bozita indoor & sterilised spannmålsfri ren – och håll ett ständigt öga på kattens hull. Ta hjälp av Bozitas hullbedömningsguide

Kastrering av katt - så går det till

Kastrering, sterilisering eller kemisk kastrering – det finns många olika metoder för att förhindra att katter kan föröka sig. Som kattägare kan det vara skönt att veta hur det går till och hur du bör ta hand om din katt före och efter operationen.

För att din katt inte ska kräkas under narkosen ska den fasta från midnatt kvällen innan ingreppet. Det är däremot okej för den att dricka vatten samma morgon som operationen. Håll din katt inomhus så att du har koll på den.

Kastrering av honkatt

För en honkatt innebär en kastrering en operation under narkos, men det är ett rutiningrepp som veterinärer utför dagligen. Oftast åker man till kliniken på morgonen och får hämta hem katten på eftermiddagen. Innan operationen säkerställer man att hon är i tillräckligt god form för kastreringen.

Din katt får smärtstillande medicin, både före och efter ingreppet. Pälsen på magen rakas bort och ytan tvättas noggrant. Under operationen tas äggledare, äggstockar och livmoder bort och buksåret sys sedan igen.

När din katt sedan har vaknat ordentligt undersöks operationssåret en sista gång innan hon får åka hem.

Kastrering av hankatt

För en hankatt innebär en kastrering ett lite mindre ingrepp än för en honkatt. Rutinen vid ankomst till veterinären är densamma och katten blir först undersökt av en veterinär innan den sövs ner. Området runt pungen rakas och steriltvättas. Under operationen öppnas kattens pung upp, sädesledaren kapas och testiklarna avlägsnas genom två små snitt i pungen. Efter ingreppet sys inte såret ihop utan pungen får läka själv.

Katten får smärtstillande medicin både innan och efter ingreppet och när den har vaknat ordentligt blir den undersökt en sista gång innan den får åka hem.

Ta hand om katten efter kastreringen

När du kommer hem bör du låta din katt vara ifred i ett mörkt rum tills den vaknat till ordentligt. Ge den mat och vatten först efter att den börjat piggna till och är stadig igen, och då i små portioner.

Katten kommer fortsätta äta smärtstillande medicin de kommande dagarna och för att undvika problem med såret bör du låta den vara inomhus tills såret är läkt.

Om du märker att din katt börjar slicka på såret är det viktigt att den använder krage. Skulle du märka att det uppstår problem med såret bör du kontakta din veterinär. Huden är vanligtvis läkt efter 10–12 dagar och eventuella stygn är oftast sådana som löses upp av sig själv. Kontakta din veterinär om du är osäker.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna