Kastrering av din katt

Nu är hösten här och kattungarna födda i våras är eller kommer snart att bli könsmogna. Könsmognad sker när katten är runt 6 månader gammal och veterinärer rekommenderar ofta att kastrera när just den åldern passerat.

Har du inga planer att avla på din katt bör du kastrera den och det innebär i princip bara fördelar! Framförallt undviker du oönskade kattungar, och i tillägg medför det en mängd positiva förändringar i kattens beteende. Risken att katten urinmarkerar inomhus och utomhus minskar, utekatter går kortare sträckor från huset och interagerar mindre med andra katter - vilket i sin tur minskar risken för smittor och slagsmålsskador. Har du en honkatt upphör brunsten och du slipper därmed en frustrerad katt och eventuella sömnlösa nätter – brunstiga honkatter är inte lågmälda!

Kastrerade katter brukar även bli mer kärvänliga mot sina ägare, så att kastrera din katt är inte bara positivt för katten utan även för er relation. En sak man ska tänka på efter kastrering är att katten sannolikt kommer att bli mindre aktiv och risken ökar därmed för övervikt. Byt gärna till ett kastreratfoder och håll ett ständigt öga på kattens hull. Som med alla foder ska du anpassa fodergivan efter just din katt, blir katten överviktig enligt rekommenderad giva så ska den minskas, och tvärtom ifall katten tappar i vikt.  

Så gör dig själv och katten en tjänst genom att kastrera den, se bara till att ha gott om tid, värme och kärlek att ge efter ingreppet! Sen börjar en säkrare resa genom ert gemensamma liv!