Aktivera din katt

Katten är ett rovdjur och har därmed en naturlig jaktinstinkt. För att katten ska må bra behöver du aktivera din katt så att jaktbeteendet tillgodoses genom både fysisk och mental stimulans. En understimulerad katt lider ofta av stress och uppvisar det exempelvis via planlöst jamande, överdrivet tvättande eller genom att gå utanför lådan. Särskilt viktigt är det att aktivera en innekatt. De kan i de flesta fall inte tillgodose jaktbeteendet på egen hand och då är det extra viktigt att du hjälper till.

En stimulerande miljö aktiverar din katt

Alla katter har en naturlig instinkt som behöver stimulans och enligt Djurskyddslagen måste du se till att din katt har tillräcklig miljöberikning. Det innebär att katter som inte vistas utomhus också behöver tillgång till en utmanande miljö - som exempelvis upphöjda sitt- och liggplatser, klösträd eller klösbräda samt ställen den kan gömma sig på. Har du en inomhuskatt är det alltså extra viktigt att den får tillräckligt med aktivering i vardagen och har något att sysselsätta sig med, både fysiskt och mentalt.

Din katt kan aktivera sig på egen hand

Att aktivera sin katt handlar också om att få katten att aktivera sig själv. Det behöver inte vara svårt. Det finns många olika roliga kattleksaker, både att köpa i butik men även från hemmet, där saker som pappkartonger och toarullar kan fungera utmärkt för att aktivera din innekatt och utekatt. Tänk däremot på att din katt ska vara under uppsyn när den leker med garn, snören eller andra saker som den kan trassla in sig i eller svälja.

Mat är alltid ett bra tips för att aktivera din katt. Göm godbitar runt om i hemmet så att din katt får söka på samma sätt som rovdjur letar efter byten ute i det vilda. Lägg ut några bitar torrfoder ovanpå klösträdet, under bordet eller bakom fåtöljen och låt katten sköta resten. Ett annat enkelt sätt att få din katt att jobba lite extra för maten är att använda aktiveringsmatskålar. Det är en utmärkt utmaning i vardagen som stimulerar både kropp och knopp. Det finns till och med studier som har visat att aktiveringsmatskålar kan minska stress och stressbeteenden hos både katt- och hunddjur som lever i inhägnad.

Har du svårt att aktivera din katt och få den att vilja leka med aktiveringsleksaker kan du använda dig av kattmynta som innehåller ett ämne vilket katter ofta reagerar väldigt positivt på. Den ökade sinnesstämningen gör att katten blir mer intresserad av leksaken.

Lek tillsammans för att stärka banden mellan er

Katter behöver inte bara utlopp för sin jaktinstinkt utan är även i behov av daglig social kontakt. Hitta på roliga aktiviteter tillsammans för att aktivera din katt och samtidigt stärka banden mellan er och ge din katt den dagliga motion den behöver.

Kattagility är en lek för den lite aktivare katten. Du kan enkelt bygga en bana av det du har hemma och använda böcker eller stolar som hinder. Locka katten över, under eller runt dessa föremål.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna