Vad och hur mycket ska en hund äta per dag

Ett bra och välbalanserat hundfoder är viktigt för att din hund ska må bra. Precis som vi människor behöver hunden en bra och väl sammansatt kost och det är viktigt att den får i sig alla näringsämnen den behöver i olika stadier i livet.

Vad äter hundar

Hunden härstammar från vargen som är en karnivor och vars föda består av kött. Det var för ungefär 15 000 – 30 000 år sedan som de första vargarna började domesticeras och bli hundar. Sedan dess har mycket hänt och många hundar är till utseendet väldigt olik vargen. En annan skillnad är också att hunden har en bättre förmåga att smälta stärkelse än vad vargen har. Detta har medfört diskussioner kring om hunden verkligen ska klassas som en karnivor eller om den egentligen är en omnivor (allätare). Oavsett vad hunden klassas som så behöver den ett noggrant sammansatt hundfoder för att må bra och kunna prestera.

Alla Bozitas hundfoder är helfoder som är tillverkade i Sverige efter recept som tagits fram av nutritionister specialiserade på hundar. Helfoder innebär att fodret innehåller alla de näringsämnen som hunden behöver och i rätt mängder. I fabriken i Vårgårda tillverkas både torrfoder och våtfoder. För mer läsning om vad du ska välja läs nedan.

Torrfoder

Torrfoder är den vanligaste formen av hundfoder. Alla ingredienser knådas till en deg som sedan formas till en kula. Torrfoder är lätt att hantera, förvara och det finns varianter för alla behov hos din hund. Du kan välja foder baserat på hundens ålder, aktivitetsnivå och storlek. Dessutom finns foder för hundar med specialbehov, såsom alternativ utan vete eller spannmål, foder för hundar som besväras av känslig hud eller mage, foder med bara en proteinkälla (så kallade single protein) och foder för hundar som har lätt för att lägga på sig extra kilon och bli överviktiga. Se Bozitas utbud av torrfoder och hitta rätt foder för just din hund.

Våtfoder

Våtfoder är en bra källa till extra vätska och energi för din hund och kan användas som helfoder eller som topping på torrfodret. Man ska tänka på att hållbarheten är kortare när man öppnat förpackningen. Här hittar du Bozitas våtfoder.

Vidare läsning

Vad äter hundar - protein och fett

Hunden behöver en viss mängd protein och rätt mängd av de essentiella aminosyrorna i sitt foder för att kunna prestera och må bra. Protein är ett näringsämne som består av aminosyror. Det finns 20 aminosyror och 10 av dessa är essentiella, vilket betyder att hunden måste få i sig dessa via kosten då den inte kan tillverka dessa själv.

I kroppen är protein en viktig byggsten för muskler och vävnad och behövs i en viss mängd för att bibehålla muskelmassa, ha fin hud, päls och klor. Om hunden får i sig mer protein än vad den behöver går överskottet till energi. Protein finns både i animaliska råvaror och i vegetabiliska, men generellt sätt har de animaliska råvarorna ett högre innehåll av protein än de vegetabiliska.

Fett är ett näringsämne som är väldigt energirikt, faktiskt dubbelt så energirikt som protein och kolhydrater. Därför brukar också fetthalten vara högre i produkter för aktiva hundar och valpar som har ett högre energibehov. Fett bidrar inte bara med energi till hunden utan är även en byggsten i cellmembran, transporterar näringsämnen och har en isolerande förmåga. För hundar finns det två fettsyror som är livsnödvändiga, omega 3 och omega 6. Dessa måste hunden få i sig via kosten. Omega 3 och omega 6 är bland annat viktiga för pälsen och huden.

Vad äter hundar - stärkelse

Stärkelse ingår i gruppen kolhydrater tillsammans med fiber och olika sockerarter. Hunden har en god förmåga att bryta ner stärkelse och man har sett att hunden har en större aktivitet av enzymet amylas som bryter ner stärkelse än vad vargen har. Även om hunden har god förmåga att bryta ner stärkelsen är det viktigt att den är väl tillagad i fodret för en bra smältbarhet. Förutom att bidra med näringsämnen så bidrar stärkelse med en funktion vid tillverkning av torrfoder. Vid upphettning av stärkelse blir den som ett klister som hjälper till att binda ihop de olika ingredienserna och möjliggör bildandet av en foderkula. Råvaror som t.ex. ris och potatis innehåller naturligt en hög andel stärkelse.

Vad äter hundar - vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler är en stor grupp näringsämnen som har en mängd olika funktioner i kroppen. D-vitamin t.ex. är viktigt för skelettet och vitamin A för synen och immunförsvaret. En stor del av de vitaminer och mineraler som finns i fodret kommer naturligt från råvarorna så som animalier och vegetabilier. För att säkerställa att hunden får i sig alla de vitaminer och mineraler som den behöver tillsätter Bozita lite extra så att hunden ska hålla sig frisk och stark.

Hur mycket ska en hund äta per dag?

Hur mycket din hund ska äta per dag beror bland annat på storlek, ras, livsfas och aktivitetsnivå. Se till att du väljer ett foder anpassat för just din hund och följ sedan utfodringsguiden för fodret. Tänk dock på att mängderna i utfodringsguiden är riktvärden och att godis och liknande som ges mellan måltiderna också bidrar med energi till hunden. Behovet är individuellt och påverkas av hur aktiv hunden är. Det bästa du kan göra är att anpassa mängden efter din hunds hull och kondition.

När du väljer bland Bozitas hundfoder kan du filtrera på livsstadie, fodertyp, aktivitetsnivå och storlek. Det gör det lättare att hitta ett foder som passar din hund. Har hunden smakpreferenser så går det bra att filtrera även på det.

Hur ofta ska hunden äta?

Det vanliga är att en hund äter 2 gånger per dag men för hundar som har svårt att få i sig sin måltid kan man med fördel dela upp måltiderna på flera gånger per dag istället. Det man ska tänka på är att hunden vill ha regelbundna mattider och tillgång till rent och friskt vatten. För en frisk hund som håller vikten ska du också tänka på att inte ersätta hundens huvudmål med godsaker mellan måltiderna.

Har du en valp äter den oftare. För att inte överbelasta den lilla magen kan du med fördel ge valpen mindre portioner 3-4 gånger per dag. Den första tiden brukar man också ge fodret uppblött.

Vidare läsning

Vad ska hundar äta - Bozitas rekommendationer

  • Utfodra med ett helfoder anpassat för din hunds storlek, ras, livsfas och aktivitetsnivå.
  • Ge hunden mat avsedd för hundar och inte för andra husdjur.
  • Håll matskålar och matplats rena och fräscha och städa bort mat som hunden inte ätit upp.
  • Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Ge gärna våtfoder som komplement till torrfoder.
  • Håll hunden normalviktig för att undvika viktrelaterade sjukdomar.
  • Håll dig uppdaterad på saker som är giftiga eller skadliga för din hund.
  • Använd specialfoder för hundar med känslig mage.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna