Hur mycket ska en valp äta och vad är bästa valpfodret?

Hur mycket ska en valp äta? Hur väljer jag bästa valpfodret till min valp? Hur ofta ska valpen äta? Ja, detta är några av de många saker som du behöver tänka på som ny hundägare. En växande hundvalp ska ha ett foder som är anpassat för dess fas i livet, ett bra valpfoder helt enkelt. Då kan du vara säker på att den får i sig allt den behöver, i rätt mängd.

Att välja bästa valpfodret till sin valp

Hundar behöver ett foder som är anpassat för det livsstadium de befinner sig i. För valpar rekommenderas ett foder som är speciellt utvecklat för just valpar och växande hundar då valpens behov skiljer sig från den vuxna hundens. Den ska på kort tid bygga upp hela kroppen – skelett, muskler, organ, vävnader – och det är därför viktigt att den får en väl sammansatt kost.

Valpfoder har rätt nivåer av protein, fett och energi samt en balanserad kvot av kalcium och fosfor. Med ett bra valpfoder kan du lita på att hunden får i sig allt den behöver och i rätt mängd så att den kan växa upp till en frisk individ.

Storvuxna raser växer på ett lite annorlunda sätt och löper större risk att drabbas av utvecklingsrubbningar i skelettet om de utfodras med ett foder som är för kraftigt avseende energiinnehåll och kalcium- och fosfornivåer. Därför finns specialanpassade foder för just stora raser.

Hur mycket och hur ofta ska valpen äta?

Hur mycket foder valpen ska äta bestäms av dess nuvarande vikt, hur mycket den ska väga som vuxen och aktivitetsnivå. Titta gärna på utfodringstabellen som brukar finnas på de flesta foderpåsar. Den fungerar som en bra guide för hur mycket foder din valp behöver äta varje dag.

Valpar har vanligtvis sin största tillväxtkurva upp till 3–6 månader och det största energibehovet per kroppsvikt upp till 50 procent av sin vuxna vikt. Samtidigt har en valp inte lika stor magsäck som en vuxen hund och dess matsmältning är inte helt färdigutvecklad. Så när det gäller hur ofta valpen ska äta, kan du med fördel fördela valpens dagsgiva över ett flertal mindre måltider under dagen, ungefär 4–5 tillfällen. Då får valpen i sig tillräckligt med energi utan att få problem med magen. Du kan gärna också blöta upp maten så att den blir lättare att både tugga och smälta. Runt 8 månader kan du minska ner till 2 givor per dag.

Valpar ska inte hållas för högt i hull då överbelastningen som det innebär riskerar att skada det omogna skelettet. Övervikt har också en tendens att följa med hunden in i vuxen ålder. Du ska inte kunna se valpens revben, men du ska med lätthet kunna känna dem.

Om din hund är frisk och pigg i allmänhet och pälsen är i god kondition fungerar sannolikt det foder du ger den bra.

När ska man byta från valpfoder till vuxenfoder

När du ska sluta ge din valp valpfoder och byta till ett vuxenfoder i stället beror lite på vilken hundras du har. Bytet från valpfoder till vuxenfoder bör ske när hunden uppnått sin fulla vuxenvikt. Dvärghundar och små och medelstora raser har växt färdigt runt 8–12 månaders ålder. För stora raser tar det något längre tid att växa färdigt, ungefär 12–15 månader och för riktigt stora raser kan det dröja upp till 18–24 månader innan de nått sin fulla kroppsvikt.

Vidare läsning

Vad ska valpen äta när vi fått hem den?

Den första tiden efter flytten från uppfödaren och hem till sitt permanenta hem bör valpen äta samma foder som den fick hos uppfödaren. Att lämna sin mamma och sin ursprungliga trygghet är en tillräckligt stor omställning. Om du byter foder i samband med flytten är risken stor att den sammanlagda stressen orsakar störningar i valpens mag- och tarmkanal.

Byt foder långsamt

När man byter foder till en hund är det viktigt att inte byta över till det nya fodret direkt utan låter foderbytet ske långsamt. Börja ge lite av det nya fodret tillsammans med det gamla och öka sedan mängden av det nya fodret tills hunden utfodras fullt ut med det nya fodret.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna