Spannmålsfritt hundfoder - allt du behöver veta

Samtidigt som vi människor blir allt mer medvetna om vad vi stoppar i oss, tänker vi på samma sätt med våra hundar och det hundfoder vi ger dem. På senare år har efterfrågan på högkvalitativt spannmålsfritt hundfoder ökat kraftigt. Men varför ger man det till sin hund, vilka är fördelarna och vad ska man tänka på? Bozitas nutritionist Cecilia Hjelm reder ut begreppen. Cecilia är produktutvecklare med specialistkompetens inom nutrition och utbildad husdjursagronom. Med sitt brinnande intresse för hundar och djupa kunskaper inom djurens behov av olika näringsämnen, råvaror och lagkrav vet Cecilia hur du bäst utfodrar din hund.

Vad menas med spannmålsfritt hundfoder?

Ett spannmålsfritt hundfoder innehåller inte några råvaror som klassificeras som spannmål. Många tror att spannmål bara är de klassiska sädesslagen som vete, korn och även majs. Men ris klassificeras faktiskt också in som spannmål, vilket är något som Bozita inte inte inkluderar sitt spannmålsfria foder. Istället innehåller fodret ofta olika typer av potatis, ärtor och linser. Bozita har valt att inkludera potatis och ärtor i det spannmålsfria torrfodret medan det spannmålsfria våtfodret består av animaliska råvaror och mineralämnen. Anledningen till att Bozita använder potatis och ärtor i det spannmålsfria torrfodret är för att de råvarorna behövs för att kunna forma en kula. Potatis och ärtor innehåller stärkelse som vid upphettning fungerar lite som klister och hjälper till att binda ihop alla råvaror i recepten till en deg som sedan formas till foderkulor.

Varför välja ett hundfoder utan spannmål?

Ska man välja ett spannmålsfritt hundfoder eller inte? Anledningarna till att man vill välja ett foder utan spannmål kan vara många men för hundägare med hundar som är känsliga mot vete brukar spannmålsfria foder vara ett självklart val. Många hundägare upplever också att deras hundar fungerar väldigt bra på just spannmålsfria foder. För hundägare som letar efter glutenfri hundmat till sin hund kan med fördel utfodra med spannmålsfritt foder då det inte innehåller något gluten.

Passar ett foder som är spannmålsfritt alla hundar?

Det enkla svaret är nej. Hundar är individer precis som vi människor och medan spannmålsfritt foder fungerar för många hundar mår en del hundar bättre av andra foder. Det som är viktigt är att du hittar ett foder som passar just din hund och som den mår bra av. En hund som äter ett foder den mår bra av orkar leva ett aktivt liv tillsammans med dig. Detta är det viktigaste när du som hundägare väljer foder till din hund.
Bozita erbjuder ett brett sortiment av spannmålsfria- och vetefria recept. Alla tillverkade i Vårgårda. Bozita Robur Mother & Puppy är ett vetefritt hundfoder som är speciellt anpassat för valpar och växande unghundar, samt för dräktiga eller digivande tikar.

Vad ska jag tänka på om jag ger min hund spannmålsfritt hundfoder?

Precis som med andra foder ska man utfodra enligt rekommendationerna och sedan justera efter din hunds hull, aktivitetsnivå och individuella behov. Har du en hund som är känslig mot gluten eller vete är det bra att tänka på att även en del godis kan innehålla spannmål. Läs därför noggrant på förpackningen för att säkerställa att du ger godis utan spannmål till din hund.

Bozita våtfoder och torrfoder utan spannmål

Bozita Robur är ett svensktillverkat, spannmåls- eller vetefritt superpremium torrfoder för hundar, med råvaror av högsta kvalitet. Fodret innehåller höga halter av färskt svenskt kött för god smak och en förbättrad matsmältningsprocess.

Bozita Robur - spannmålsfritt torrfoder

Alla Bozitas våtfoder för hundar är spannmålsfria och innehåller höga halter animaliskt protein.

Bozita våtfoder för hundar

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna