Hundfoder för känslig mage

Precis som oss människor kan hundar ha känslig mage. Har hunden en känslig mage är det viktigt att den får rätt foder för att ha en bra balanserad mage, kunna ta upp näringsämnena optimalt och hålla sig frisk och kry. En obalanserad mage under en längre period kan leda till andra symptom och problem än de väldigt uppenbara. Detta då motståndet hos immunförsvaret minskar om din hund har en obalanserad mage.

Vilket hundfoder en hund med känslig mage behöver beror lite på från individ till individ och vad det är som gör att hundens mage reagerar som den gör. Generellt kan många hundar reagera på för energitäta foder, det vill säga foder med hög fetthalt. Man brukar också försöka byta animalisk proteinkälla för att se om det fungerar bättre.

Hur vet man om hunden behöver hundfoder för känslig mage?

Hundens avföring är den bästa ledtråden till hur hundens mage mår. En lösare avföring under en längre period är ett tecken på att hundens mage inte är riktigt i balans med det foder som den äter. En hund med känslig mage kan också reagera starkare vid ett foderbyte eller på att få lite nya tuggben och godis. En hund med känslig mage ska alltid ha foderbyte under en längre period för att magen ska hinna vänja sig. Dock ska man vara uppmärksam på under foderbytet om hunden blir dålig i magen, då kan det vara ett tecken på att hunden inte riktigt klarar det nya fodret.

Diarré hos hund

Hundar får emellanåt diarré eller blir lösa i magen. I de allra flesta fall är det helt ofarligt och kan bero på saker som att man bytt foder eller att hunden ätit något som rubbat tarmfloran.

Det går också ofta snabbt över. Det man kan göra om hunden uppvisar symptom på diarré är att ta bort maten och avvakta med att ge något innan det har lugnat ner sig. Hunden ska alltid ha fri tillgång till vatten då man förlorar mycket vätska vid diarre. När magen verkar ha lugnat ner sig kan man successivt börja ge lite foder eller koka lite ris och ge väldigt små portioner i taget. Var uppmärksam på om hundens mage börjar reagera igen. Då har du gett för snabbt eller för mycket.

Hund med diarré - när ska jag uppsöka veterinär?

Håll noga uppsikt över hunden vid diarré och uppsök alltid veterinär om det finns blod i avföringen, om hunden har nedsatt allmäntillstånd, förlorar mycket vätska eller inte blir bättre. För valpar är det extra viktigt att tidigt uppsöka veterinär vid diarré då det snabbt kan bli livshotande för en liten valp som förlorar vätska snabbt. Kontakta alltid din veterinär om du känner dig osäker.

Förebygg att hunden blir lös i magen

Att förebygga att hunden blir lös i magen eller får diarré kan ibland vara lättare sagt än gjort. Våra hundar kan vara duktiga på att snabbt hitta saker att smaska i sig på promenaden som kan göra att magen blir obalanserad och som ett resultat kan bli lös i magen eller få diarré. Det bästa är dock att hitta ett hundfoder som fungerar för din hunds mage och som håller magen i balans. Den har då större motståndskraft mot oväntade saker. Försök också att hålla koll på hunden när ni är ute så den inte stoppar något i munnen som den inte ska.

Bozitas hundmat och hundfoder för känslig mage

Vad hundens mage är känslig för varierar från hund till hund och för en ordentlig utredning bör man kontakta veterinär. Generellt så brukar väldigt energitäta foder (foder som har hög fetthalt) och vissa protein- och spannmålskällor göra att hundens mage reagerar. Vi på Bozita har tillsammans med våra nutritionister tagit fram foder för hundar som är skonsamt för magen.

För att hitta Bozita hundfoder för känslig mage, besök vår sida för hundfoder och använd filterfunktionen för att sortera fram vårt sortiment för känslig mage.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna