Foder till dräktiga och digivande tikar

Mycket fokus läggs ofta på vad hundvalparna ska äta för att kunna överleva och växa upp till friska hundar. Minst lika viktigt är det att ge rätt foder till en dräktig tik. Som hundägare vill man se till att tiken får rätt utfodring och håller rätt hull inför parning, under dräktigheten och under digivningen. En frisk tik är en förutsättning för friska och sunda valpar. Men vilken mat ska man då ge en dräktig tik?

Tiken ska ha lagom hull

Inför parningen och under dräktigheten är det viktigt att tiken håller ett lagom hull. Är tiken underviktig finns det risk att hon inte kommer kunna äta tillräckligt för att tillgodose behovet hos sig själv och de växande valparna i livmodern. Det kan leda till lägre födelsevikter och ökad dödlighet hos valparna samt att tiken får svårt att hålla hullet under laktationen. Är tiken däremot överviktig ökar risken för att valparna är väldigt stora och det leder till en svår förlossning för tiken.

Anpassat foder till dräktig tik

Under första halvan av dräktigheten växer valparna i livmodern endast 30 procent av vad de kommer att göra innan valpningen. Därför har tiken inget ökat behov av foder under denna period, däremot kan det vara bra att under denna period långsamt fasa in valpfodret. Valpfodret är anpassat även för dräktiga och digivande tikar med högre protein och fettnivåer och ger på så sätt ett foder med högre energitäthet. Orsaken till att man har ett foder till dräktiga tikar med högre energitäthet är för att möjliggöra att tiken kan äta den mängd foder som krävs. Det behövs för att valparna ska kunna tillväxa bra under dräktigheten och för att tiken sedan kan tillgodose dem med tillräckligt med mjölk utan att tappa för mycket i hull under laktationen.

Efter halva dräktigheten börjar valparnas tillväxttakt att öka och därför kan man börja öka mängden foder som den dräktiga tiken får. En rekommendation är att från halva dräktigheten och fram till valpning ge tiken 30–50 procent mer foder. Men tiken ska inte gå upp mer än 15–25 procent av sin normala kroppsvikt under denna period.

Vatten extra viktigt under laktationen

Efter valpningen börjar laktationen och då är det viktigt att tiken får i sig tillräckligt med vätska då mjölken som valparna dricker innehåller cirka 78 procent vatten. Tänk dock på att ställa vattenskålen på ett ställe där valparna inte kommer åt så det inte sker några olyckor. Är det svårt att få i tiken vätska är det också en bra idé att blötlägga maten så att hon automatiskt får i sig vätska.

Hur mycket tiken ska äta under laktationen beror på hur många valpar hon har fått, men en tumregel är att hon ska äta 2-3 gånger mer än vanligt när hon ger som mest mjölk. Detta brukar infalla vid vecka 3-4 och sedan kan man långsamt minska ner på maten då valparna börjar gå över till foder och vänja sig av med mjölken. Börjar valparna bli dåliga i magen under laktationen beror det oftast på att tiken får för mycket mat. Minska ner givan till tiken lite och se om valparnas magar förbättras.

Foder dräktig tik - Bozita Robur mother & puppy

Bozita Robur mother & puppy är ett helfoder anpassat för valpar, växande unghundar och dräktiga eller digivande tikar. Fodret är vetefritt och har en hög proteinhalt. Bozita Robur mother & puppy XL har lite större bitar för att passa större hundraser.

Bozita Robur Mother and Puppy

Utfodring av valp

Vad dina hundvalpar ska äta och hur mycket foder de ska ha varje dag kan du läsa mer om här.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna