Byta från valpfoder till vuxenfoder

När ska man byta foder till sin hund? När hunden uppnått sin fulla mankhöjd och vikt räknas den som vuxen rent fysiskt och då är det dags att byta från valpfoder till vuxenfoder. Övergången måste göras långsamt för att inte störa hundens matsmältningsapparat.

När ska man byta från valpfoder till vuxenfoder?

Bytet från valpfoder till vuxenfoder bör ske när hunden är vuxen. En hund räknas som vuxen (fysiskt, inte mentalt) när den nått full mankhöjd och vikt. När det inträffar beror på vilken ras den är. Det skiljer många månader mellan när en riktigt liten hund och en riktigt stor hund når vuxen storlek.

Dvärg-, små och medelstora hundar såsom chihuahua och springer spaniel når full mankhöjd och vuxenvikt någonstans runt 8–12 månaders ålder. Stora raser som labrador retriever och golden retriever når vuxen storlek något senare, ungefär vid 12–15 månaders ålder. De riktigt stora raserna – grand danois, newfoundlandhund med flera – som ska växa betydligt mer behöver 18–24 månader på sig för att nå full mankhöjd och vuxenvikt.

Vidare läsning

Byta foder - vänj hunden steg för steg

För att undvika problem med magen, exempelvis diarré, måste övergången från valpfoder till vuxenfoder ske gradvis så att hundens matsmältningsapparat hinner vänja sig vid det nya fodret. Byt därför ut delar av valpfodret mot vuxenfoder under en period på 14–28 dagar. Öka andelen vuxenfoder varannan dag tills du slutligen ger enbart vuxenfoder.

Våtfoder ger nya smakupplevelser och är en bra källa till vätska

Hundar har inget större behov av en varierad kost och om din hund är pigg och frisk finns det oftast ingen större anledning att byta foder. Om du vill ge den nya smak- och konsistensupplevelser kan du ersätta delar av torrfodret med våtfoder i olika smaker. Våtfoder är dessutom en bra källa till vätska och kan med fördel användas när du behöver tillföra extra vätska, till exempel i samband med hårda arbetspass eller varma temperaturer.

Hitta rätt foder till din valp och hund

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna