Hur väljer man rätt ras?

Går du i valptankar? Att skaffa hund är ett stort beslut. Under många år framöver har du en ny vän vid din sida, så innan du bestämmer dig för vilken hund som ska bli din är det vissa saker som är bra att tänka på. Det första är att inte ha för bråttom. Välj ras med omsorg.

Olika raser har olika egenskaper och behov som ska matchas med sin ägare. I Sverige finns det fler än 300 raser att välja bland. En del har tydliga jaktinstinkter, andra är rena sällskapshundar. Somliga kräver mycket motion och kluriga aktiviteter medan andra kräver mindre stimulans. Innan du skrider till verket är ett tips att fundera på vad som är viktigt för dig – och vad du klarar av. När du gjort det finns det massor av information om hundrasers olika egenskaper. Du kan läsa på Svenska Kennelklubbens sajt kopahund.se, på rasklubbar för respektive ras eller gå på en hundutställning där du kan bekanta dig med rasen live.

 
De fem vanligaste hundraserna

Under 2018 stärkte Labrador retriever sin position som den ras med flest nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben. Den har toppat listan sedan 2010. Så här ser listan ut:

Labrador retriever 2 667
Tysk schäferhund 1 885
Golden retriever 1 882
Jämthund 1 576
Cocker spaniel 982