Så väljer du rätt hundras för dig

Går du i valptankar? Att skaffa hund är ett stort beslut. Under många år framöver har du en ny vän vid din sida, så innan du bestämmer dig för vilken hund som ska bli din är det vissa saker som är bra att tänka på. Det första är att inte ha för bråttom. Välj ras med omsorg.

Läs på om olika hundraser

Olika hundraser har olika egenskaper och behov som ska matchas med sin ägare. I Sverige finns det fler än 300 raser att välja bland. En del har tydliga jaktinstinkter, andra är rena sällskapshundar. Somliga kräver mycket motion och kluriga aktiviteter medan andra kräver mindre stimulans. Innan du skrider till verket är ett tips att fundera på vad som är viktigt för dig – och vad du klarar av.

När du gjort det finns det massor av information om hundrasers olika egenskaper. Du kan läsa mer på Svenska Kennelklubbens sajt kopahund.se, på rasklubbar för respektive ras eller gå på en hundutställning där du kan bekanta dig med rasen live.

De 5 vanligaste hundraserna i Sverige

De fem vanligaste raserna i Sverige 2018 var labrador retriever, tysk schäferhund, golden retriever, jämthund och cocker spaniel. Labrador retriever stärke under året sin position ytterligare som den ras med flest nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben. Den har toppat listan sedan 2010. Så här ser listan ut:

  • Labrador retriever 2 667
  • Tysk schäferhund 1 885
  • Golden retriever 1 882
  • Jämthund 1 576
  • Cocker spaniel 982