Vad hundvalpar ska äta

Vad hundvalpen ska och inte ska äta är en av de många saker som du behöver tänka på innan du hämtar hem din hundvalp. Rekommendationen är att ge samma foder som uppfödaren den första tiden och att ge valpen sin dagsgiva i flera små portioner. En växande hund ska ha ett foder som är anpassat för dess livsstadie, ett valpfoder helt enkelt.

Välj ett valpfoder

Vad valpen ska äta när man hämtar hem den är en fråga som många valpköpare ställer sig. Då det är en stor omställning för valpen att flytta från tiken och den miljö som den är van vid är det bra om valpen äter likadant foder som den ätit hos uppfödaren den första tiden när den flyttat hem till dig. Om du byter foder direkt vid flytten kan stressen av att byta miljö och stressen av att byta foder bli för mycket för valpen och orsaka störningar i mag- och tarmkanalen som kan vara väldigt påfrestande för en liten valp. Först när valpen har gjort sig väl stadgad hemma hos dig kan du börja fundera över att göra ett foderbyte om du inte är nöjd med det foder som uppfödaren har gett. Vid foderbyte är det viktigt att man inte byter över direkt till det nya fodret utan börjar ge lite av det nya fodret tillsammans med det gamla och sedan successivt ökar mängden av det nya fodret tills hunden utfodras fullt ut med det nya fodret.

Det man ska tänka på när man ger sig ut i foderdjungeln är att välja ett foder som är anpassat efter det livsstadie som hunden befinner sig i. För valpen är det rekommenderat att titta på foder som är utvecklat för valpar och växande hundar. Anledningen till detta är att valpar har ett lite annat behov än vad vuxna hundar har och behöver rätt nivåer av protein, fett och energi, samt en balanserad kvot av kalcium och fosfor för den växande hunden. För storvuxna raser finns det också specialanpassade foder då storvuxna raser växer på ett lite annorlunda sätt och löper större risk att utveckla utvecklingsrubbningar i skelettet om de utfodras med ett foder som är för kraftigt avseende energiinnehåll och kalcium- och fosfornivåer.

Då valpen inte har en lika stor magsäck som den vuxna hunden ska valpar utfodras många gånger under dagen för att det inte ska bli för mycket foder på en och samma gång. 

Göm sådant som är farligt för valpen

En valp tycker om att tugga på saker och vet inte vilka saker som kan vara farliga. Därför är det en god idé att se över sitt hem innan man hämtar hem sin valp. Sladdar kan vara bra att stoppa undan, eller se till att ha en jordfelsbrytare ifall en oförutsedd tuggning sker. Kemikalier och sopor ska låsas in. Giftiga växter och barnens leksaker ska ställas utom räckhåll för valpen.

Investera i leksaker

Investera gärna i egna leksaker till valpen som den kan tugga på och som är avsedda för hundar.