Olika hundraser - vilken hundras ska jag välja?

Går du i valptankar? Att bli hundägare är fantastiskt men det är också ett stort åtagande. Under många år framöver har du en ny vän vid din sida som är beroende av dig för att kunna leva ett bra liv. Så ha inte för bråttom med att bestämma dig för vilken hund som ska bli din. Det finns många olika hundraser med olika egenskaper. Se till att välja hundras med omsorg.

Läs på om olika hundraser

Olika hundraser har olika egenskaper och behov som ska matchas med sin ägare. I Sverige finns det fler än 300 raser att välja bland. En del har tydliga jaktinstinkter, andra är rena sällskapshundar. Somliga kräver mycket motion och kluriga aktiviteter medan andra kräver mindre stimulans. Innan du skrider till verket är ett tips att fundera på vad som är viktigt för dig – och vad du klarar av. Hur ser din boendesituation ut? Hur aktiv är du? Har du erfarenhet av hundar?

När du gjort det finns det massor av information om hundrasers olika egenskaper. Du kan läsa mer på Svenska Kennelklubbens sajt kopahund.se, på rasklubbar för respektive ras eller gå på en hundutställning där du kan bekanta dig med rasen live.

Populära hundraser - de vanligaste hundraserna i Sverige 2020

De fem vanligaste raserna i Sverige 2020 var labrador retriever, tysk schäferhund, golden retriever, jack russel terrier och jämthund. Labrador retriever har toppat listan sedan 2010!

Så här ser listan ut över de 5 mest populära hundraserna:

  1. Labrador retriever 33 195
  2. Tysk schäferhund 31 340
  3. Golden retriever 26 564
  4. Jack russel terrier 23 245
  5. Jämthund 18 508

Siffrorna kommer från Jordbruksverkets hundregister och anger totalt antal registrerade hundar per ras i Sverige.

Andra populära hundraser som hamnar högt på listan är border collie, cavalier king charles spaniel, chihuahua, cocker spaniel, fransk bulldog, dvärg pudel, rottweiler och shetland sheepdog.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna