Så väljer du rätt hundras för dig

Går du i valptankar? Att bli hundägare är fantastiskt men det är också ett stort åtagande. Under många år framöver har du en ny vän vid din sida som är beroende av dig för att kunna leva ett bra liv. Så ha inte för bråttom med att bestämma dig för vilken hund som ska bli din. Välj hundras med omsorg.

Läs på om olika hundraser

Olika hundraser har olika egenskaper och behov som ska matchas med sin ägare. I Sverige finns det fler än 300 raser att välja bland. En del har tydliga jaktinstinkter, andra är rena sällskapshundar. Somliga kräver mycket motion och kluriga aktiviteter medan andra kräver mindre stimulans. Innan du skrider till verket är ett tips att fundera på vad som är viktigt för dig – och vad du klarar av. Hur ser din boendesituation ut? Hur aktiv är du? Har du erfarenhet av hundar?

När du gjort det finns det massor av information om hundrasers olika egenskaper. Du kan läsa mer på Svenska Kennelklubbens sajt kopahund.se, på rasklubbar för respektive ras eller gå på en hundutställning där du kan bekanta dig med rasen live.

De 5 vanligaste hundraserna i Sverige 2019

De fem vanligaste raserna i Sverige 2019 var labrador retriever, tysk schäferhund, golden retriever, jack russel terrier och jämthund. Labrador retriever har toppat listan sedan 2010!

Så här ser listan ut:

  1. Labrador retriever 31 463
  2. Tysk schäferhund 30 555
  3. Golden retriever 25 630
  4. Jack russel terrier 23 030
  5. Jämthund 17 994

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna