Socialisera valpen - miljöträna din hund

När och hur ska du börja socialisera din valp och miljöträna din hund? I tidig ålder är hundvalpar extremt mottagliga för social stimuli vilket gör det till en perfekt tid för miljöträning, det vill säga att vänja valpen vid världen omkring oss. När du miljötränar din valp lägger du grunden för att forma en harmonisk vuxen hund som fungerar bra i olika miljöer och med olika människor. Bozita har satt ihop en praktisk “checklista” över några vanliga företeelser som det är bra att utsätta en valp för under socialiseringen och miljöträningen.

Valpträning - miljöträning hos uppfödaren

Forskning visar att det valpen upplever under den så kallade socialiseringsperioden (den tid då valpen är som mest mottaglig för social stimuli) starkt påverkar dess övriga utveckling. Uppfödaren har därför ett stort ansvar att socialisera valpen och inleda miljöträningen på ett bra sätt genom att låta valpen vara en del av vardagslivet med allt vad det innebär.

Från 5–6 veckors ålder ska kontakten med människor ökas successivt. Kel, lek och hantering är viktiga inslag i socialisering av valpen och bör ske även på egen hand, utan stöd av kullsyskonen. Valpar som har bristande kontakt med människor blir ofta svårare att handskas med och att dressera med någon större framgång.

När valpen vid 8–9 veckors ålder flyttar till sitt nya hem är det dags för den nya ägaren att ta över och fortsätta arbetet med att socialisera och miljöträna valpen som uppfödaren påbörjat. Perioden mellan 8–12 veckor är en bra inlärningsperiod då upplevelser allt oftare blir till bestående minnesbilder. Det är också en viktig period ur social synvinkel. Det är nu grunden för hundens framtida mentalitet läggs.

Socialisera din valp med en miljöträningsplan

Arbetet med att miljöträna och socialisera en hundvalp behöver inte vara särskilt komplicerat. Om hunden får följa med matte/husse i alla möjliga situationer kommer det mesta ganska naturligt. Men sätt gärna ihop en “miljöträningsplan”, en slags checklista över vad du ska exponera din valp för. Du behöver inte följa den slaviskt och om du skulle missa någonting är det aldrig för sent att vänja och miljöträna hunden senare i livet. Hunden är formbar hela sitt liv. Det kräver bara lite mer tid och tålamod och det kan vara svårt att lära bort beteenden som den haft i flera år.

Anpassa miljöträningen efter din och hundens livssituation. Om ni bor på landet fokuserar du på att först och främst vänja den vid sådant som ni kommer träffa på där, och tvärtom om ni bor i stan.

Checklista vid socialisering och miljöträning av valp och hund

Här är 11 punkter som är bra att ha med i miljöträningsplanen för din hund. Ju fler saker du vänjer din hund vid nu, desto lättare kommer den ha att hantera nya företeelser resten av livet.

 1. Utsätt hunden vid olika ljud i hemmet
  Tassa inte runt på tå i hemmet för att inte störa valpen utan låt livet rulla på som vanligt. Vänj valpen vid TV, dammsugare, gräsklippare, hårfön, telefonen, dörrklockan, slammer med kastruller och allt annat som låter i ett hem.

 2. Låt hunden träffa olika människor
  Din hund behöver vara ok med att umgås med och hanteras av andra människor än du (klappa, ta i, lyfta, peta i munnen, titta i öronen och så vidare). Inte minst är det nödvändigt när du ska besöka veterinären. Det kan också uppstå situationer när du måste förlita dig på att andra människor kan ta hand om din hund, till exempel om du skulle bli sjuk/skada dig eller vara tvungen att resa bort en längre tid.

  Valpen behöver också vänja sig vi människor som ser ut och rör sig på annorlunda sätt, till exempel personer i rullstol, cyklister, inlinesåkare och så vidare.

 3. Vänj hunden vid barn
  Barn låter mer än vuxna människor och de rör sig annorlunda. Om du inte har barn i din närhet kan du promenera förbi en skola och låta barnen där komma fram och klappa valpen, några i taget.

  Lämna aldrig små barn ensamma med en hund!

 4. Hundmöten - låt hunden träffa andra hundar
  Valpen måste lära sig hundspråket och det är vi människor – av förklarliga skäl – dåliga på att lära ut. Ju fler vänliga hundar – stora som små – den träffar som liten, desto bättre förtroende får den för okända hundar. Låt gärna valpen leka lite med en annan äldre hund om den är vänlig.

  Brist på kontakt med andra hundar efter åtta veckor har visat sig försämra hundens språk. Vänta därför inte tills efter 12-veckorsvaccineringen. Valpen har antikroppar kvar från tiken som redan har fått vaccinet och risken är mycket liten att den blir smittad om den äldre hunden har fullgoda vacciner. Nyttan med socialisering är mycket större än risken för smitta.

 5. Låt hunden gå på olika underlag
  Låt valpen röra sig på gräs, grus, asfalt, snö, trägolv, mattor, sten, sand, vatten och så vidare. Då blir olika underlag ingen stor grej och den kan röra sig obehindrat i olika miljöer.

 6. Åk bil, buss, tåg och båt med hunden
  Ju fler transportmedel du vänjer din hund vid, desto större rörelsefrihet har ni.

  Börja alltid med korta turer, kanske bara 5 minuter, och se gärna till att det händer något kul i andra änden, till exempel en skogspromenad. Då associerar valpen att åka bil/buss/tåg/båt med spännande äventyr. Gör turerna längre efter hand.

  Kom ihåg att hunden alltid ska vara fastspänd i sele eller sitta i en bur vid bilfärd. I Sverige är det olagligt att ha hunden lös i bilen.

 7. Ta med hunden i folksamlingar
  Folksamlingar förekommer ofta i vardagen, oavsett var man bor, och de innebär många ljud- och doftintryck för en hund. Dessutom ser de mest bara människoben. Vänj långsamt hunden vid att det kan bli trångt ibland. En liten hund kan vara bra att bära då det har hänt att hundar blivit nedtrampade i folksamlingar.

 8. Promenera med hunden över broar och genom tunnlar
  Promenera över broar och genom tunnlar för att vänja valpen vid att det rör sig trafik under och över den. I tunnlar är det dessutom mörkt och ljudet förvrängs på ett konstigt sätt.

 9. Gå med hunden i trappor och åk hiss
  Träna på att gå upp och ner för trappor men gör det i lagom utsträckning. Den konstiga belastningen frestar på hundens leder och muskler som inte är fullt utvecklade. Undvik gärna rulltrappor om hunden inte är så liten att du kan bära den. Det är lätt att svansen eller en tass kommer i kläm.

  Öva gärna också på att åka hiss så att det inte blir en (obehaglig) överraskning senare i livet.

 10. Utsätt hunden för landsbygd och stadsmiljö
  Byt miljö med jämna mellanrum! Ta med dig hunden till landet/stan (beroende på var du bor) och introducera valpen för sådant som förekommer där, till exempel andra djur, människor som ropar, stora fordon och maskiner, byggen/vägarbeten och så vidare.

 11. Vänj hunden vid extra höga, plötsliga ljud
  Att vänja en hund vid höga och plötsliga ljud som åska, skott och fyrverkerier tar tid och måste göras gradvis. Det finns särskilda appar och cd-skivor med olika ljud som du kan använda dig. Börja med mycket låg volym och höj allt eftersom hunden vänjer sig.

Miljöträna hunden i hundens tempo

Det absolut viktigaste när du ska socialisera din valp och miljöträna din hund är att behålla rätt sinnesstämning och att låta alla introduktioner ske på ett lugnt och trivsamt sätt. Ge valpen tid att vänja sig vid nya företeelser i ett tempo som funkar för den och se till att den alltid har en utväg om det skulle bli för mycket. Den får aldrig känna sig trängd eller hotad. Då är det bättre att backa och försöka igen vid ett senare tillfälle. Om valpen under den här perioden blir utsatt för starka sinnesintryck som skrämmer den kan den bli chockad och påverkad för resten av livet.

Som husse/matte ska du hela tiden försöka att uppträda lugnt och behärskat under miljöträningen och socialiseringen av din valp. När något oförutsett händer söker hundar kontakt med sin ledare och om du hetsar upp dig eller blir rädd kommer du att smitta av dig på hunden så att även den blir rädd och orolig. Du ska stå för trygghet och signalera att det inte finns någon fara.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna