Så tränar du din hund på att vara ensam

Alla hundägare behöver kunna lämna sin hund ensam ibland, men eftersom hunden är ett flockdjur som trivs bäst i sällskap med andra kan det ta tid att vänja den vid att klara sig på egen hand. Vårt råd är att börja ensamhetsträningen redan när hunden är valp och att sakta men säkert öka svårighetsgraden i en takt som passar din valp. Då minskar risken för att hunden utvecklar destruktiva beteenden som att skälla eller tugga sönder saker när den är ensam.

Börja öva på att vara ensam när valpen gjort sig hemmastadd

Du kan börja träna valpen på att vara ensam när känner sig trygg hemma hos dig. Det brukar ta ett par veckor från det att den flyttat in. Fram tills den är sex månader gammal ska den inte vara ensam mer än korta stunder åt gången, men det är klokt att börja förbereda den på att så småningom även klara av att vara ensam längre stunder.

Alla hundar är individer så jobba i ett tempo som fungerar för just din valp. Målet är hela tiden att den ska vara lugn och utan oro när du lämnar den ensam.

Inled ensamhetsträningen med att byta rum korta stunder

Som ett första steg i ensamhetsträningen kan du vänja valpen vid att ni inte är i samma rum. Träna ofta men korta stunder varje gång.

Sätt upp någon form av hinder, till exempel en barngrind, mellan två rum. Gå in i det andra rummet då och då så att valpen kan se dig men inte kan följa efter. Låtsas inte om hunden om den blir orolig eller börjar gny. Gå tillbaka när den är lugn igen. Du kan tala vänligt till din hund, men gör ingen större sak av att du varken lämnar eller kommer tillbaka.

Om valpen blir mycket upprörd eller inte visar några tecken på att lugna ner sig ska du givetvis gå tillbaka, men även då utan att ge den någon större uppmärksamhet. Gör om övningen igen vid ett senare tillfälle.

Se gärna till att valpen har tillgång till sin säng och en leksak, men ömka den inte och muta den inte med mat eller godsaker.

Även ängsliga valpar brukar efter några veckors träning klara av att bli lämnade ensam i ett rum en kortare stund.

Öka svårighetsgraden lite i taget

Öka successivt svårighetsgraden genom att lämna hemmet helt en stund. I början kan det räcka med en tur till soptunnan, som sedan blir en tur till mataffären, som blir ett biobesök. Fortsätt lämna och kom tillbaka på samma sätt som när du övade genom att byta rum. 

En vältränad vuxen hund brukar klara av 4–5 timmar ensam utan några problem.

En hund bör rastas minst var sjätte timme

Englit svensk lag får man inte lämna en hund ensam alltför länge och jordbruksverketets allmänna råd säger att en hund bör rastas minst var sjätte timme dagtid.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna