Vad gör man när hunden blir en strulig tonåring

Den gulliga valpen växer upp och förändras helt plötsligt till en strulig tonåring som inte lyssnar på dig. Bästa sättet att hantera en hund som kommit in i vad som brukar kallas trotsåldern eller slyngelåldern är att förstå att hunden inte är vuxen ännu och fortsätta bygga på den relation ni redan skapat.

Behåll glädjen i relationen med din hund

I trotsåldern/slyngelåldern, när hunden helt plötsligt tycks sluta lyssna på dig, hamnar många hundägare i en negativ spiral där irritation och skäll blir en del av vardagen. Då är det viktigt att stanna upp och tänka om. Irritation och bannor gör varken dig eller hunden någon nytta.

Fundera i stället på hur du uppfattas av din hund. Hur rolig är du att umgås med? Vad kan du göra för att vara mer intressant än allt annat som pockar på hundens uppmärksamhet? Fokusera mer på vad du vill att hunden ska göra och mindre på vad du inte vill att den ska göra.

Gör inkallningen till en rolig kurragömmalek, balansera på en mur i stället för att gå på gångstigen, överös hunden med beröm när den gör rätt. Kanske fungerar det inte varje gång, men med tålamod lär sig hunden så småningom att det är hos dig det roliga händer och alla distraktioner blir mindre intressanta.

Vidare läsning

Kom ihåg att hunden inte är vuxen ännu

Tonårshunden brottas på många sätt med samma utmaningar som tonårsmänniskan – hjärnan är inte fullt utvecklad ännu samtidigt som hormonerna sprutar i kroppen. När du upplever det som att hunden slår dövörat till är det viktigt att komma ihåg att bara för att hunden inte ser ut som en valp längre så är den heller inte vuxen. Du kan inte höja kraven för mycket och begära att den ska förstå alla dina kommandon. Hunden behöver lite tid på sig för att hitta sig själv och sin plats i världen.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna