Slyngelåldern hund - tips för hundens tonårsperiod

Den gulliga valpen växer upp och förändras helt plötsligt till en strulig tonårshund som inte lyssnar på dig. Bästa sättet att hantera en hund som kommit in i vad som brukar kallas trotsåldern eller slyngelåldern är att förstå att hunden inte är vuxen ännu och fortsätta bygga på den relation ni redan skapat. Här är tipsen för hur du kan hantera slyngelåldern hos din hund.

Behåll glädjen under hundens trotsålder

Slyngelåldern hos en hund, hundens trotsålder, märker du av när hunden helt plötsligt tycks sluta lyssna på dig. Nu hamnar många hundägare i en negativ spiral där irritation och skäll blir en del av vardagen. Då är det viktigt att stanna upp och tänka om. Irritation och bannor gör varken dig eller hunden någon nytta när hunden går in i slyngelåldern.

Fundera istället på hur du uppfattas av din hund. Hur rolig är du att umgås med? Vad kan du göra för att vara mer intressant än allt annat som pockar på hundens uppmärksamhet? Fokusera mer på vad du vill att hunden ska göra och mindre på vad du inte vill att den ska göra. Försök behålla glädjen i relationen med din hund, även när du har att göra med en tonårshund. Slyngelåldern är ingen lätt period varken för hunden eller hundägaren. Men med glädje och roliga aktiviteter blir den lättare att ta sig igenom.

Gör inkallningen till en rolig kurragömmalek, balansera på en mur i stället för att gå på gångstigen, överös hunden med beröm när den gör rätt. Kanske fungerar det inte varje gång, men med tålamod lär sig hunden så småningom att det är hos dig det roliga händer och alla distraktioner blir mindre intressanta.

Vidare läsning

Slyngelåldern - kom ihåg att hunden inte är vuxen

Tonårshunden brottas på många sätt med samma utmaningar som tonårsmänniskan. Under hundens slyngelålder är hjärnan inte fullt utvecklad ännu samtidigt som hormonerna sprutar i kroppen. När du upplever det som att hunden slår dövörat till är det viktigt att komma ihåg att bara för att hunden inte ser ut som en valp längre så är den heller inte vuxen. Du kan inte höja kraven för mycket under slyngelåldern och begära att hunden ska förstå alla dina kommandon. Hunden behöver helt enkelt lite tid på sig för att hitta sig själv och sin plats i världen.

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna