Svampförgiftning hund - se upp i svampskogen

Enligt Agria djurförsäkring drabbas minst ett femtiotal hundar av svampförgiftning varje år. Vanligtvis är symptomen lindriga och kortvariga, men i vissa fall kan förgiftningen orsaka dödsfall.

Löven faller, regnskurarna löser av varandra och temperaturerna sjunker. Hösten står för dörren. När dagarna blir både kortare och kyligare väljer vissa att kura ihop sig inomhus medan andra ger sig iväg på skattjakt i skogen. Svampplockning lockar många utanför dörren, och visst är det tacksamt att låta hunden få springa sig trött mellan träden samtidigt som du får en chans att leta efter skogens guld? Men det finns anledning till att vara minst lika uppmärksam på din hund som på svampspaningen. Det finns nämligen giftig svamp för både hund och människa, och svampförgiftning för din hund kan vara riktigt farligt.

Matglada hundar i farozonen för svampförgiftning

Varje år drabbas ett femtiotal hundar av svampförgiftning. Har man riktig otur kan svampförgiftningen vara livsfarlig för din hund. Är du ägare till en matglad hund bör du ha extra koll. Ibland räcker det med att hunden bara nosar eller slickar på svampen för att den ska bli riktigt förgiftad.

Vissa symptom märks inte direkt

Symptomen är oftast kräkningar och diarré. I vissa fall är det också svårt att veta om en förgiftning faktiskt har inträffat, eftersom det kan ta ett tag för hunden att bli dålig. Spindelskivlingen, en av Sveriges giftigaste svampar för hundar såväl som människor, är en svampsort vars symptom inte märks av förrän några dagar senare. Den ger sig på levern i ett första skede och när du väl märker av att hunden blivit svampförgiftad kan skadorna redan vara kroniska eller till och med livsavgörande.

Svampförgiftning hund - uppsök veterinär

Misstänker du att din hund har fått i sig en giftig svamp bör du ta hunden till veterinär omgående. Om du vet vilken svamp den har fått i sig är det också bra att ta med en sådan. Svampar som är giftiga för oss människor är i regel även farliga för hundar. På Giftinformationscentralen kan du läsa mer om vad du ska undvika på din skattjakt.

Sveriges farligaste svampar

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna