Tandsten hos hund - hundens tänder

Hundens permanenta tänder växer fram när den är runt fyra månader och ska sedan hålla livet ut. För att hålla en god munhälsa, undvika tandsten hos din hund och förebygga andra problem är den bästa metoden att borsta hundens tänder regelbundet. Kontrollera även hundens tänder, bett och munhåla med jämna mellanrum. Hundar visar ofta inga symptom när de har besvär med tänder och mun och därför kan problem vara svåra att upptäcka.

Sköt om hundens tänder och munhygien

Hundens permanenta tänder ska hålla livet ut och därför bör de skötas om på bästa sätt.

Gör det till en god vana att borsta tänderna på din hund varje dag och kontrollera tänderna och munnen med jämna mellanrum. Börja öva redan när hunden är valp genom att titta i dess mun. Att tugga på saker som håller tandstenen borta är också bra, men det ersätter inte tandborstningen. Undvik alltför hårda märgben som kan skada tänderna.

Många hundar visar inga symptom när de har problem i munnen och därför kan det vara svårt att upptäcka. Tecken på att någonting är fel kan vara att hunden föredrar mjukt foder framför hårt, att den bara tuggar på ena sidan eller inte alls, dålig lukt och att den dreglar överdrivet, nedsatt aptit eller att den klapprar med tänderna. Kontakta veterinär om du misstänker att din hund har problem.

Använd tandborste på din hund och undvik tandsten

Även hundar får plack på tänderna av matrester och saliv. Om placken inte avlägsnas blir den till tandsten och hunden kan ibland också drabbas av allvarligare problem som inflammation i tandköttet och tandlossning. Benägenheten att bilda tandsten varierar från hund till hund. Raser vars tänder sitter tätare ihop kan exempelvis ha lättare för att få tandsten. Äldre hundar har också en tendens att lättare drabbas av tandsten. Lättare tandsten kan avlägsnas genom att du använder en tandborste på din hund men svårare tandsten måste en veterinär ta hand om och då bör hundens sövas.

Det allra bästa sättet att hålla hundens munhälsa tipp topp är att förebygga tandsten med hjälp av en daglig tandborstningsrutin där du rengör hundens mun från plack. Börja redan när hunden är valp, vänj din hund vid tandborsten och gör tandborstningen till en god vana. I början kan det räcka med att borsta i 10 sekunder. Öka tiden efterhand tills du kan borsta hundens alla tänder utan problem.

Det finns speciella tandkrämer för hundar som luktar och smakar gott, men det är egentligen den mekaniska rörelsen som är det viktigaste. Använd inte en tandkräm för människor eftersom fluor och andra ingredienser i människotandkräm inte är bra för hunden. Vad gäller vilken tandborste du ska använda till din hund så går det i princip bra med vilken typ av tandborste som helst. Tänk bara på att den inte får vara för hård. Det finns också speciella tandborstar för hundar som kan göra det lättare att komma åt överallt.

Hundens tänder ska vara vita och tandköttet ljust rosa. Hundar kan ha mörkare pigmenteringar i munnen, precis som hud och päls.

Hundens valptänder

Hundens valptänder börjar framträda när den är runt tre veckor gammal. Det brukar sammanfalla med när tikens mjölkproduktion börjar avta. Runt sex veckors ålder är alla valptänderna framme. Totalt får valpar 28 tänder, 14 stycken i överkäken och 14 stycken i underkäken. Vanligtvis kommer övre käkens två hörntänder fram först, följt av de sex framtänderna. Kindtänderna brukar komma fram i underkäken först.

Hundens permanenta tänder

När hunden är ungefär fyra månader börjar valptänderna ersättas med hundens permanenta tänder. När hundenär runt sex månader brukar samtliga permanenta tänder ha vuxit ut, totalt 42 stycken.

Kontrollera att de permanenta tänderna växer fram som de ska. Ibland händer det att den permanenta tanden växer fram bredvid mjölktanden, så kallat persisterande mjölktänder. Fenomenet är vanligare hos mindre hundraser. Kontakta alltid veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar. Förträngningar kan leda till inflammation och tandsten hos din hund. Veterinären kan också se om någon tand saknas och upptäcka eventuella bettfel i tid.

Det är vanligt att valpens vilja att tugga på olika saker blir extra stark precis innan valptänderna byts ut. När processen att byta tänder väl drar igång kan valpens mun bli så öm att aptiten försämras under en tid. För att underlätta kan du blötlägga torrfodret eller erbjuda ett mjukare foder tillfälligt.

Tandens rotspetskanal sluter sig först när hunden är 1,5–2 år och innan det sker är hundens tänder skörare. Tänk därför på att inte ge hunden för hårda ben eller apportera tunga saker innan dess.

Viktigt att hundens bett är rätt

Det är viktigt att hundens bett är korrekt för att den inte ska få några problem med exempelvis ökat slitage på tänderna, smärtor eller problem att äta.

När hunden biter ihop käkarna ska överkäkens framtänder röra vid vid underkäkens framtänder, men de övre framtänderna ska precis glida framför de undre framtänderna.

Hundens tänder och funktion

En vuxen hund har 42 tänder, 12 framtänder, fyra hörntänder, 16 främre kindtänder och 10 bakre kindtänder.

Hunden använder de 12 framtänderna (sex uppe och sex nere) för att gnaga av kött från ett ben eller för att klia sig med.

Hörntänderna (två i överkäken och två i underkäken) eller “huggtänderna” är hundens längsta tänder och används för att hugga tag i och hålla fast saker. Hörntänderna är också de tänder som den använder i kamp med andra hundar och som kan orsaka djupa sår. Hörntändernas rötter är mycket långa och tändernas fäste mycket starkt.

De främre kindtänderna är 16 till antalet, åtta i överkäken och åtta i underkäken. De främre kindtänderna använder hunden främst för att greppa med, medan de bakre kindtänderna har en bredare tuggyta och primärt används för att tugga med.

De bakre kindtänderna är 10 till antalet, fyra i överkäken och sex i underkäken. Dessa tänder har en stor tuggyta och är främst till för att mala och krossa föda. De två största bakre kindtänderna i underkäken och de två största främre kindtänderna i överkäken kallas ofta för rovtänderna. De är tillsammans mycket starka.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna