Värmeslag hund - håll hunden sval i sommar

Värmen är något vi gärna njuter av och även en del hundar tycker att det är härligt när vårvärmen börjar komma. Men hundars sätt att värmereglera är lite annorlunda än människors och inte lika effektivt. Därför drabbas de lättare av värmeslag, och värmeslag hos din hund kan vara ett livshotande tillstånd. Här får du tips om hur du hjälper din hund att hålla sig sval.

Värmeslag - hundar drabbas lättare

Hundars sätt att bli av med överskottsvärme skiljer sig från människors. Vi människor svettas och kan på så sätt avge värme och inte bli för varma. Hundar har inte någon möjlighet att svettas utan reglerar sin kroppstemperatur genom bland annat hässjning. Hässjning är dock inte lika effektivt som att svettas och därför löper hundar större risk att drabbas av värmeslag.

När temperaturen stiger kan det därför vara bra att tänka till lite extra så att din hund slipper värmeslag.

Hundar och värme - tips

  • Promenera på morgonen eller kvällen – Ta dagens längre promenader på morgonen eller sent kvällen då temperaturen oftast är lägre. Hunden kan då klara av längre promenader utan att riskera att drabbas av värmeslag. Ta endast kortare promenader mitt på dagen.
  • Undvik asfalt – Asfalt blir ofta väldigt varm och hunden kan bränna sig och skada sina tassar. Försök att hitta andra underlag att gå på.
  • Skugga och vatten – Se till att hunden alltid har tillgång till en skuggig plats och färskt vatten. För att få i hunden lite extra vätska kan våtfoder vara en god idé. Här hittar du Bozitas våtfoder för hundar. Risken att din hund får värmeslag är stor!
  • Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil – Det tål att upprepas om och om igen, en varm bil är ingen plats för en hund. 
  • Undvik kollektivtrafiken – Bussar, tåg och spårvagnar blir ofta väldigt varma när det är varmt ute. Undvik kollektivtrafiken under dygnets varmaste timmar.

Värmeslag hund - symptom

  • Hunden söker sig till vatten, kalla golv eller annat som kan ge svalka
  • Hunden hässjar, dreglar och är orolig
  • Hög puls
  • Torra och röda slemhinnor i munnen
  • I allvarliga fall av uttorkning kan hunden bli vinglig, få svårt att andas samt drabbas av kräkningar och diarré. Om man inte sätter in åtgärder riskerar man att hunden hamnar i chock och blir medvetslös.

Kontakta veterinär

Om du misstänker att din hund har drabbats av värmeslag, kontakta din närmaste veterinär för att få råd.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna