Algblomning hund - det här behöver du veta

Med sommaren kommer (förhoppningsvis) värmen. Vad passar då inte bättre för både dig och hunden än att ta ett svalkande bad i någon av Sveriges 100 000 sjöar eller kanske rentav i havet... Eller kanske ska man först tänka sig för? Under högsommaren och hösten är det bra att hålla lite koll på algblomningsprognoserna och ta en extra titt i vattnet innan du släpper i hunden. För algblomning och hundar hör inte ihop då algblomning kan orsaka förgiftning hos hundar.

Algförgiftning hund

När algerna blommar frisläpps en del toxiner som kan orsaka algförgiftning hos din hund. Dessa toxiner kan påverka nervsystemet eller levern, vilket i sin tur kan påverka andningen, rörelsemönstret och organen. I slutändan kan en algförgiftning hos hunden tyvärr leda till att den avlider.

Algerna finns i både sjöar och hav och när de blommar bildas en blågrön, grön eller gulgrön hinna som är täcker vattenytan. Gifterna kan dock dröja sig kvar i flera dagar efter att vattnet har klarnat och därför är det bra att vara försiktig. Så under perioden när det är algblomning, håll din hund under uppsikt och titta en extra gång i vattnet innan bad.

Kontakta veterinär

Misstänker du att det är algblomning och att din hund har drabbats av algförgiftning? Kontakta närmaste veterinär direkt.

Följ algblomningsrapporten

Ett tips när det är algblomning för dig som har hund är att hålla koll på algblomningsrapporten. På shmi.se kan du se hur algblomningsläget ser ut i Sverige dag för dag. Kartan uppdateras dagligen.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna