Kunskap

Hundens hälsa

Som hundägare vill du såklart ta hand om hundens hälsa och ha en frisk hund som du får leva ihop med under många år. Ta hand om hundens hälsa genom att hålla dig uppdaterad kring saker som t.ex. vaccination, avmaskning och tandvård.

Detta, tillsammans med ett riktigt bra hundfoder anpassat för din hund, och massor av kärlek och omvårdnad ger din hund de bästa förutsättningarna för ett långt och aktivt liv.

Tandsten hos hund – hundens tänder

Hundens permanenta tänder växer fram när den är runt fyra månader och ska sedan hålla livet ut. För att hålla en god munhälsa, undvika tandsten hos din hund och förebygga andra problem är den bästa metoden att borsta hundens tänder regelbundet. Kontrollera även hundens tänder, bett och munhåla med jämna mellanrum. Hundar visar ofta inga symptom när de har besvär med tänder och mun och därför kan problem vara svåra att upptäcka.

Vaccination av hund och valp

Genom vaccination av din hund förhindrar du att den behöver lida i onödan och att sjukdomar sprids. En valp är vanligtvis grundvaccinerad när den hämtas hem från uppfödaren men efter det är det den nya ägarens ansvar att vaccinera sin hund. För utställnings- och tävlingshundar finns särskilda regler som måste följas för att hunden ska få delta och om du ska resa utomlands med din hund måste du ta reda på vilka regler som gäller vid in- och utresa.

Svampförgiftning hund – se upp i svampskogen

Enligt Agria djurförsäkring drabbas minst ett femtiotal hundar av svampförgiftning varje år. Vanligtvis är symptomen lindriga och kortvariga, men i vissa fall kan förgiftningen orsaka dödsfall.

Ryggsäck för hunden under vandringen

En bra ryggsäck för hundägaren vid vandring är en bra investering. Men ibland kan en ryggsäck också vara bra för att bära en liten hund eller valp när du ger dig ut på en längre vandring. Små valpar blir snabbt trötta. Ett tips är att låta den mindre hunden eller valpen åka i en ryggsäck när promenaderna blir för slitsamma.

Huggormsbett hund – så skyddar ni er

Är du medveten om riskerna med huggormsbett för din hund och vet du hur du kan skydda dig och din hund från huggormar? Varje år dör hundar av huggormsbett i Sverige. Se upp vid varma hällar, i högt gräs, lövhögar och skrymslen – och tänk på att en huggormsbiten hund behöver komma till en veterinär genast.

Värmeslag hund – håll hunden sval i sommar

Värmen är något vi gärna njuter av och även en del hundar tycker att det är härligt när vårvärmen börjar komma. Men hundars sätt att värmereglera är lite annorlunda än människors och inte lika effektivt. Därför drabbas de lättare av värmeslag, och värmeslag hos din hund kan vara ett livshotande tillstånd. Här får du tips om hur du hjälper din hund att hålla sig sval.

Avmaskning av hund och valp

Om och när du behöver avmaska din hund beror på hur gammal den är, hur den lever och om den uppvisar några symptom på att ha mask. Avmaskning av valpar och digivande tikar bör exempelvis ske regelbundet den första tiden. Vad gäller avmaskning av vuxna hundar har man dock frångått den gamla principen att avmaska hunden “för säkerhets skull”. Detta för att minska risken för resistensutveckling som gör avmaskningspreparaten verkningslösa. Vid misstanke om mask hos din hund görs i stället provtagning för att säkerställa att man behandlar mot den sortens mask som hunden eventuellt har – t.ex. spolmask eller bandmask. Om du ska resa utomlands med din hund måste du kontrollera vilka regler som gäller vid både inresa i destinationslandet och återinresa till Sverige.

Algblomning hund – det här behöver du veta

Med sommaren kommer (förhoppningsvis) värmen. Vad passar då inte bättre för både dig och hunden än att ta ett svalkande bad i någon av Sveriges 100 000 sjöar eller kanske rentav i havet… Eller kanske ska man först tänka sig för? Under högsommaren och hösten är det bra att hålla lite koll på algblomningsprognoserna och ta en extra titt i vattnet innan du släpper i hunden. För algblomning och hundar hör inte ihop då algblomning kan orsaka förgiftning hos hundar.