Hundens hälsa

Avmaska valpar och vuxna hundar

Om och när du behöver avmaska din hund beror på hur gammal den är, hur den lever och om den uppvisar några symptom på att ha mask. Digivande tikar och valpar bör exempelvis avmaskas regelbundet den första tiden, medan man för att minska risken för resistensutveckling som gör preparaten verkningslösa har frångått den gamla principen att avmaska vuxna hundar “för säkerhets skull”. Vid misstanke görs i stället provtagning för att säkerställa att man behandlar mot den sortens mask som hunden eventuellt har. Om du ska resa utomlands med din hund måste du kontrollera vilka regler som gäller vid både inresa i destinationslandet och återinresa till Sverige.

Hundar och vaccinering

Genom att vaccinera din hund förhindrar du att den behöver lida i onödan och att sjukdomar sprids. En valp är vanligtvis grundvaccinerad när den hämtas hem från uppfödaren men efter det är det den nya ägarens ansvar. För utställnings- och tävlingshundar finns särskilda regler som måste följas för att hunden ska få delta och om du ska resa utomlands med din hund måste du ta reda på vilka regler som gäller vid in- och utresa.

Hundens munhygien och tänder

Hundens permanenta tänder växer fram när den är runt fyra månader och ska sedan hålla livet ut. För att hålla en god munhälsa och förebygga problem är den bästa metoden att borsta hundens tänder samt kontrollera tänder, bett och munhåla regelbundet. Hundar visar ofta inga symptom när de har besvär med tänder och mun och därför kan problem vara svåra att upptäcka.

Algblomning kan orsaka förgiftning hos hundar

Med sommaren kommer (förhoppningsvis) värmen. Vad passar då inte bättre för både dig och hunden än att ta ett svalkande bad i någon av Sveriges 100 000 sjöar eller kanske rentav i havet... Eller kanske ska man först tänka sig för? Under högsommaren och hösten är det bra att hålla lite koll på algblomningsprognoserna och ta en extra titt i vattnet innan du släpper i hunden.

Håll hunden sval i sommarvärmen

Värmen är något vi gärna njuter av och även en del hundar tycker att det är härligt när vårvärmen börjar komma. Men hundars sätt att värmereglera är lite annorlunda än människors och inte lika effektivt. Därför drabbas de lättare av värmeslag. Här får du tips om hur du hjälper din hund att hålla sig sval.

Se upp för förgiftning i svampskogen

Enligt Agria djurförsäkring drabbas minst ett femtiotal hundar av svampförgiftning varje år. Vanligtvis är symptomen lindriga och kortvariga, men i vissa fall kan förgiftningen orsaka dödsfall.

Så skyddar du din hund från huggormar

Varje år dör hundar av huggormsbett i Sverige. Se upp vid varma hällar, i högt gräs, lövhögar och skrymslen – och uppsök genast veterinär om din hund skulle bli huggormsbiten.

Skjutsa valpen i ryggsäcken

Små valpar blir snabbt trötta. Ett tips är att låta hunden åka ryggsäck när promenaderna blir för slitsamma.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna