Sommarvärme

Värmen är något vi gärna njuter av, och även en del hundar tycker att det är härligt när vårvärmen börjar komma. Hundars kylsystem för att inte bli för varma är dock lite annorlunda än hos människor.

Värmen är det många människor som gärna njuter av och även en del hundar tycker att det är härligt när vårvärmen börjar komma. Hundars kylsystem för att inte bli för varma är dock lite annorlunda än människors. För att bli av med överskottsvärme svettas människor och kan på så sätt avge värme och inte bli för varma. Hundar har inte någon möjlighet att svettas utan reglerar sin kroppstemperatur genom bland annat hässjning. Detta är dock inte lika effektivt som att svettas och därför löper hundar större risk att drabbas av värmeslag.

När temperaturen nu stiger kan det därför vara bra att tänka till lite extra om det är varmt ute. Det man kan tänka på är:

  • Längre promenader på morgonen/kvällen. Temperaturen är oftast lägre tidigt på morgonen eller sent på kvällen och hunden kan då klara längre promenader utan att riskera värmeslag. Mitt på dagen kan kortare promenader tas.
  • Asfalt blir ofta väldigt varmt och hunden kan bränna och skada sina tassar
  • Se till att hunden alltid har tillgång till skugga och färskt vatten. För att få i hunden lite extra vätska kan våtfoder vara en god idé att ge då det naturligt innehåller en del vätska.
  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen
  • I kollektivtrafiken kan det bli väldigt varmt ibland
  •  

Misstänker du att din hund har fått värmeslag kontakta din närmaste veterinär för att få råd.