Hund på båt – 4 säkerhetstips

Om en sommar ute på böljan den blå är vad som väntar och du planerar att ta med din hund ombord på båten gäller det att hålla tungan rätt i mun – här finns mycket att ha koll på innan ni ger er av!

Det kan tyckas bekymmersfritt att glida fram över spegelblankt vatten utan ett moln i sikte. Och nog vill man som hundägare ta med sig sin hund på båten. Båtlivet på många sätt skönt och kravlöst, men det ställer också höga krav på både säkerhet och logistik, speciellt om hunden ska vara medpassagerare. Det är en ovan upplevelse för en hund att plötsligt befinna sig på en liten, märklig yta ovanpå vattnet och det är svårt att på förhand veta hur hunden kommer trivas och bete sig.

Flytväst hund - för säkerhets skull

Det första och viktigaste att tänka på när du tar med hunden på båten är att den måste bära flytväst för hundar ombord på båt och brygga. Din hund kanske älskar att bada och är en fena på att simma men om hunden skulle falla överbord kan det resultera i en oerhört stressande och skrämmande situation. Flytvästen ger dig också möjlighet att lättare få tag i och hjälpa din hund. Så kom ihåg, hund på båt = flytväst på hund.

Valet av flytväst för hunden styrs av hundens vikt. Tänk på att lägga på några extra kilon om hunden är långhårig, då den blir tyngre när den är blöt. En bra flytväst ska ha ordentliga handtag på ryggen och ett fäste för koppel. Notera att en hund på båt eller brygga absolut inte får vara kopplad i ett halsband, då det kan ge förödande konsekvenser om hunden skulle ramla i vattnet. Använd i stället fästet som finns på flytvästen på hunden att haka fast kopplet i.

Bada med hund - tänk på det här

Vissa hundar är väldigt badglada och det blir lätt många dopp när vattnet är så lockande nära. Simning är en väldigt bra motionsform för hundar, så uppmuntra gärna träningen genom att till exempel leka lite apport då och då och genom att bada med din hund. Gör det dock i hundens egen takt, då simning kan vara väldigt ansträngande, och var uppmärksam.

Är din hund en nybörjarsimmare är det vettigt att börja lugnt när du ska bada med hunden. Börja gärna i grunt vatten. Locka hunden ner i vattnet med hjälp av leksaker och håll dig i närheten. Tänk på att hala klippor inte är en höjdare för en hund som är ovan vid bad och att havstulpaner kan skära upp trampdynorna.

Torka hunden efter bad - undvik vattensvans

Det är viktigt att torka din hund efter bad. En hund som badar mycket och inte torkas ordentligt kan nämligen drabbas av vattensvans. Det är en inflammation i svansroten som uppstår när hunden blir fuktig och kall. Vattensvans är väldigt smärtsamt och gör att den blir väldigt öm om bakdelen. Det går oftast över av sig självt efter ett par dagar om hunden hålls varm och torr, men om det inte gör det bör du söka upp veterinär för att få smärtstillande och antiinflammatoriskt.

För att undvika vattensvans gäller det att vara noga med att torka hunden efter bad och hålla den varm mellan baden. Förutom att torka sin hund efter bad är det också viktigt att då och då skölja av hunden ordentligt i färskvatten. Kamma även igenom pälsen för att undvika olika bakterier och parasiter som kan finnas i havet.

Hund på båt - planera resan ordentligt

Planera er resa ordentligt. Med en hund ombord på båten finns det en del praktiska saker att ha koll på. En hund trivs inte för länge ute till havs, så låt det inte dröja mer än 4–5 timmar mellan era stopp. Se till att ni har med er tillräckligt mycket dricksvatten och låt hunden dricka ofta, annars kan den bli sugen på att svälja i sig saltvatten, vilket kan leda till saltvattenförgiftning. Låt heller inte hunden bada om ni misstänker algblomning, då även detta kan vara förgiftande. Packa ner ett hundapotek när ni har med hunden på båten ifall något skulle gå snett och skriv gärna ner nummer till veterinärer som finns på vägen. Låt hunden få rasta och aktiveras ordentligt när ni stiger i land och ge den ett lugnt och tryggt ställe att vila på ombord.

Då så, då är du redo att kasta loss. Ta med din hund på båten och ha en trevlig båtsommar!

Vidare läsning

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna