Hundkurser och aktiviteter

Vare sig du har tänkt dig att tävla/delta i prov med din hund eller inte är hundkurser och utbildningar ett bra sätt att arbeta fram ett harmoniskt samspel mellan dig och din hund och hitta aktiviteter som är både fysiskt och mentalt stimulerande. Kanske vill du prova på agility eller rallylydnad med din hund, eller så fokuserar du på koppelträning och allmänlydnad. Här följer några aktivitetsidéer och information om var du kan hitta lämpliga hundkurser.

Så hittar du aktiviteter och hundkurser

Ett bra sätt att hitta aktiviteter och lämpliga hundkurser, valpkurser och hundutbildningar är att söka i Brukshundsklubbens kursutbud eller på lokala länsklubbars och ras- och specialklubbars webbsajter. Det finns också många bra fristående lokala hundinstruktörer och klubbar över hela landet. Se dock till att vara noga med att kontrollera att den kurs du väljer verkligen leds av en instruktör med rätt kvalifikationer. Du kan höra dig för hos andra hundägare eller besöka instruktören för att få tips om vilken kurs som passar dig och din hund bäst. Det är ibland långa köer till kurserna och svårt att få plats så planera gärna långt innan du har tänkt att starta kursen.

Gå på valpkurser med din valp

Man brukar säga att en valp bör vara runt 4 månader gammal innan man tar med den på hundkurser eller valpkurser. Då är den mogen nog för att kunna ta in och hantera allting som händer omkring den.

Valpen måste även vara vaccinerad innan du kan påbörja en valpkurs. Grundvaccinering görs när valpen är 7–8 veckor med en påfyllning vid 12 veckors ålder.

Vidare läsning

Förslag på aktiviteter för hundar

Valpkurser

Att gå en valpkurs är ett ypperligt sätt för dig och hunden att lägga grunden för ett bra samarbete och välfungerande vardagslydnad, vare sig du är nybörjare eller erfaren hundägare. Din valp träffar både nya människor och nya hundar, och dessutom i en ny miljö. Du träffar också andra hundägare under hundkurserna som du kan utbyta erfarenheter med.

Koppelträning

Att kunna gå fint i koppel utan att dra är i det närmaste en nödvändig egenskap för alla hundar. I vissa miljöer och under vissa tider på året är det till och med lag på att hunden måste vara kopplad.

Koppelträning kan man börja med tidigt i hundens liv. När den är valp har den lättare för att lära och är dessutom mindre och mer lätthanterlig. Viss koppelträning ingår i de flesta valpkurser, men det finns också hundkurser som fokuserar enbart på just koppelträning.

Kom ihåg att en hund aldrig får förfölja vilt om det inte är jaktperiod och hunden är en arbetande jakthund. Du ska ha så pass kontroll över din hund att den kommer vid inkallning. Om det skulle bli rättsliga följder kan din hund få koppeltvång året runt.

Hundkurser i lydnad

Lydnadskurser finns både för dig som vill träna lydnad för en harmonisk och välfungerande vardag (allmänlydnad) och hundkurser för dig som vill tävla i lydnad med din hund (tävlingslydnad).

Hundkurser i allmänlydnad innebär att man övar på sitt, ligg, stanna kvar, inkallning, kontakt och koppelgående samtidigt som man fokuserar på att utveckla en god kontakt och relation mellan hundägare och hund.

Tävlingslydnad kräver i regel en del förkunskaper (exempelvis avklarad hundkurs i allmänlydnad). Här fokuserar man på finputsning av moment som ingår i olika lydnadsklasser och genomgång av tävlingsregler. Även här jobbar man med kontakten mellan hund och förare.

Spåra och söka

Hundens näsa är enormt mycket mer sofistikerad än människans. Redan vid ungefär 5 månaders ålder ökar en valps intresse för dofter och den börjar följa olika spår. Att träna upp spårförmågan är både roligt och nyttigt, oavsett om du har tävlings- eller jaktambitioner eller om ni bara gör det för nöjes skull. En riktigt rolig hundkurs som ger både fysisk och mental stimulans och är ett relativt enkelt sätt att aktivera hunden, även inomhus. Några exempel på hundkurser inom spåra och söka är personsök, viltspår, apportering och nosework.

Rallylydnad

Rallylydnad började utvecklas under 2000-talet och har snabbt blivit en favorit. Den går ut på att hund och förare ska ta sig igenom en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras, till exempel att hunden ska ligga ner och föraren ska gå runt hunden för att sedan fortsätta till nästa skylt. Hur fort det går är mindre viktigt, fokus ligger istället på bra kontakt mellan hund och förare och på att ha kul tillsammans!

Sporten rallylydnad ställer egentligen inga särskilda krav på fysisk form och därför kan alla hundar delta, unga som gamla, riktigt små som riktigt stora. Däremot behöver hunden besitta grundkunskaper som att sätta sig, lägga sig och ställa sig på kommando innan man kan gå kurser. Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader.

Agility

Agility kom till Sverige i mitten av 1980-talet och är sedan 1987 en officiell hundsport och publikfavorit. Agility handlar om att på så kort tid som möjligt och med så få fel som möjligt ta sig igenom en hinderbana med exempelvis slalompinnar, hinder och gungbrädor. Det är ett bra sätt att få god kontakt med sin hund. Det bygger också hundens självförtroende då man jobbar med att få den att känna sig säker på olika hinder och vilja arbeta självständigt.

Agility är en krävande aktivitet, inte minst fysiskt. Innan ni börjar träna på allvar bör hunden vara 1 år och ha vuxit färdigt så att skelett och muskler är redo för påfrestningen. Tävlingar i agility är öppna för alla hundar som fyllt 18 månader.

Få träningstips i appen Duktig hund!

Du kan också ta hjälp av appen Duktig hund! för att få aktiveringsidéer och tips om hur du tränar med din hund. Ett bra komplement till hundkurser och valpkurser. I appen finns över 30 filmer med tränings- och aktiveringstips. Duktig hund! är framtagen av Svenska kennelklubben i samarbete med Better Dog Academy och du hittar den i App Store och i Google Play.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna