Balansträning med hund

Mellanpudeln Astrid bor hos en av våra produktutvecklare här på Bozita. Som valp fick Astrid diagnosen patellaluxation, ett tillstånd där hundens knän hoppar ur led. I Astrids fall var en operation nödvändig. Med hjälp av koordinations- och balansträning för hundar är Astrid idag en frisk hund som älskar skogspromenader.

Diagnosen patellaluxation på hund

Astrid är en mellanpudel som bor hos en av våra produktutvecklare på Bozita. Redan när Astrid var under året upptäckte de att det var något som inte stämde med Astrids bakben då hon hoppade som en groda när hon gick från sittande till att röra sig framåt. Hos veterinären konstaterades det att Astrid hade patellaluxation. Hundar som får patellaluxation drabbas av att deras knän hoppar ur led. I många fall kan man stärka upp musklerna runt leden och på så sätt få leden stabil och undvika att den hoppar ur. I Astrids fall var problemet tyvärr så stort att en operation rekommenderades. 

Rehabilitering med balansträning för hundar

Ett knä opererades i taget och efter det följde en lång tid av rehabilitering i samråd med sjukgymnast och ortoped. Rehabiliteringen bestod av att stärka upp och aktivera de små musklerna runt leden genom mycket koordinationsträning och balansträning för hund. Allt för att få Astrid att använda sig av båda bakbenen lika mycket då hon gärna lade mer vikt på det ena bakbenet. För att få Astrid att aktivera båda bakbenen var det mycket träning i skritt, vattentrask både hos veterinär och i sjöar och mycket gång i blåbärsris för att få henne att lyfta på bakbenen ordentligt.

Idag går Astrid utan problem upp på balansplattan, ett utmärkt redskap för balansträning med hund. I början var det dock en stor utmaning då hon var väldigt rädd om sina tassar och är en försiktig hund i grunden. Nyckeln var att börja med shaping, där man gradvis belönar beteenden som hunden bjuder på för att till slut få ett önskat beteende. Det gjorde att Astrid fick tänka mer på egen hand, fick större självförtroende och vågade mer. Helt plötsligt en dag stod hon med alla tassar på balansplattan och flyttade sig till och med runt på den utan problem.

En svart pudel balanstränar på en blå balansplatta

Patellaluxation - problemfri

Astrid är idag 6 år och har inga problem med sina knän, men hennes matte måste alltid vara extra vaksam för att upptäcka rörelsestörningar och alltid vara förebyggande i sina aktiviteter så långt det går. Risken för artros är lite större men det är inget som syns. Nu är hon är en pigg hund som älskar att springa i skogen.

Läs mer om patellaluxation på hundar på Svenska kennelklubbens webbsajt www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/halsoprogram/patellaluxation.

 

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna