Vandra med hund

Det finns många olika sätt att vara aktiv med sin hund och ett sätt som har blivit väldigt populärt den senaste tiden är att vandra med sin hund. Det finns många leder runt om i Sverige och man behöver inte åka så långt för att hitta trevliga turer. Men det finns några saker att tänka på innan ni ger er iväg.

Att tänka på när du vandrar med hund

Det finns dock några saker som man ska tänka på när man vandrar med hund.

Var fysiskt förberedda

Det första du ska tänka på när du ska vandra med din hund är att både du och hunden är fysiskt förberedda för den led som ni väljer. Var noga med att välja leder som är på er nivå och ta hänsyn till din hunds ålder och kondition. Då minskar risken för skador på både dig och hunden. Öka långsamt längden och svårighetsgraden i takt med att er kapacitet ökar.

Tillfredsställ behovet av energi och vatten

Då hunden rör på sig mer under sin hundvandring än till vardags bör du anpassa mängden mat efter aktivitetsnivån. Ett tips på ett enkelt mellanmål när ni pausar är Bozitas våtfoder. Det är en bra lösning för att få i hunden inte bara extra energi under vandringen, utan även extra vatten då du kan blanda ut en del av våtfodret i vattenskålen för att "lura" hunden att dricka lite mer.

När du ger dig ut för att vandra med din hund är vätska väldigt viktigt för både dig och hunden, så packa gärna med mer vatten än vad du tror att ni kommer göra av med. För att spara plats i ryggsäcken finns det ihopfällbara skålar som kan användas både till vatten och foder till hunden. Om hunden har tränats i att använda sig av en klövjeväska kan hunden bära sin egen mat och vatten.

Kvinna med hund sitter på bergssluttning

Vandra med hund - ha koll på koppelregler

Andra saker som kan vara bra att göra innan ni tar er ut i naturen är att se över vad det är för koppelregler där ni ska gå. Det finns vissa ställen, till exempel naturreservat, där hunden alltid ska vara kopplad.

Läs på om nationalparkers regler

Om du ska vandra med hund i någon av Sveriges nationalparker behöver du läsa på vilka regler som gäller för hund i just den parken. Mer information hittar du på sverigesnationalparker.se/om-sveriges-nationalparker.

Packa första hjälpen-kit inför din hundvandring

Packa med ett första hjälpen-kit till hunden och även tasskydd. Om hunden skulle skada tassarna kan det vara lång väg att bära den.

Ta med nummer till jourveterinär

Ha telefonnummer till närmsta jourveterinär nära till hands om olyckan skulle vara framme när du är ute för att vandra med din hund.

Svensk naturlig kvalitet

Vill du veta mer om vårt hundfoder?

Till produkterna