Marie och hennes slädhundar gör sig redo inför tävlingarna vintern 2019/2020

Slädhundsföraren Marie Israelsson berättar om förberedelserna inför tävlingssäsongen – hur hon och hundarna tränat, vilka tävlingar de ska ställa upp i och vad hon ser mest fram emot säsongen 2019/2020.

Marie Israelsson har stått på startlinjen ända sedan hon var 15 år. Hon är flerfaldig mästare inom sprint- och medeldistans med fyrspann och har en vinnarskalle utan like. Ambassadör för Bozita Robur har hon varit i över tio år och hennes föredragna produkter är Robur Active Performance och Robur Mother & Puppy. Nu är tävlingssäsongen igång och vi är nyfikna på hur förberedelserna sett ut uppe i Sundsvall hos Marie och hennes hundar.

Hej Marie! Hur har ni tränat inför säsongens tävlingar?

Ja, både jag och hundarna har längtat efter snö! Med kalla dagar och nätter blir vägarna hårda och frusna och det sliter hårt på tassarna. I november började jag öka träningsdistansen något eftersom kylan gör att hundarna går bättre, men det är ständigt en utmaning att få tassarna att hålla. Jag brukar sätta på hundarna skor i förebyggande syfte och det blir förstås mjukare för dem när snön lägger sig.

Träningsmässigt har jag legat bra till. Jag har tränat sju hundar som mina tävlingshundar denna säsong. Jag kommer att tävla i 6-spann sprint, vilket betyder att hundarna ska orka springa 15 km snabbt i tre dagar i rad. Eftersom tävlingarna är just tre dagar i rad måste jag också träna på samma sätt. Denna helg fick de springa fredag, lördag och söndag. Nu får de därför vila i två dagar för att hinna återhämta sig inför nästa pass.

Vilka tävlingar har ni inplanerade i vinter?

Vi kommer att delta i SM, Polarhundsmästerskapet och Rasmästerskapet och sedan är det förhoppningsvis VM i Slovakien som gäller.

Hur såg träningen ut i somras?

Jag vill hålla igång hundarna hela året, trots att det blir mycket mindre träning under sommaren. Jag brukar simträna dem då och då och när temperaturen går ner mot tio grader brukar de få springa också. I somras var det faktiskt ganska kallt många kvällar, så det blev en hel del korta träningspass på 6–8 km.

Ser du fram emot någonting särskilt denna säsong?

Jag har två nya unghundar, Frosty och Nadja, som jag har börjat träna med tävlingshundarna. De är  båda valpar som jag fött upp själv. Nu är de 1,5 år gamla och jag ser fram emot att få se vad de går för. De andra i tävlingsgänget sprang förra året och presterade bra. Denna säsong har de hunnit bygga på sig mer muskler och jag hoppas att de ska vara lite mer vuxna och mogna.

Gör ni någonting annorlunda i år som ni inte gjort tidigare?

Nej, egentligen inte. Mycket handlar om att läsa av hundarna när man tränar. Med det menar jag att försöka se hur trötta de blir, om de blir väldigt varma eller liknande. Då måste man stanna och vila lite. På höstträningen har jag alltid med mig vatten. För Frosty och Nadja är denna säsong den första ordentliga, och det märks. De blir lite tröttare än de andra men ändå kommit ikapp bra, tycker jag.

 

Vi på Bozita önskar Marie och hennes team ett stort lycka till med vinterns tävlingar!