Mardrömsstart på tävlingssäsongen 2019/2020 för Lisa Lindblom

Bozita-ambassadören Lisa Lindblom berättar om en lite skakig höst där en akut operation på 2-åringen Tjuorri gav avbrott i träningen och hur hon ser på tävlingssäsongen 2019/2020 nu.

Med en uppväxt bland fjäll och grönlandshundar föll sig valet av längdskidåkning och hundspann naturligt för Bozita-ambassadören Lisa Lindblom. Första gången hon stod på skidor bakom en hund var hon bara sex år. Sedan dess har hon och hennes hundar nått stora framgångar och nu är det dags för ytterligare en tävlingssäsong. Men höstens förberedelser gick inte helt felfritt för Lisa.

Tjourris operation orsakade avbrott i träningen

"Vi tränade på, men ligger efter i distans mot vad vi brukar. Jag har två hundar, en 10-åring och en 2-åring. I mitten av augusti fick jag akut åka in med 2-åringen, Tjuorri, som fick operera ut fyra stenar ur mage och tarm. Det var på håret att han överlevde. Detta orsakade förstås ett rejält avbrott i träningen och vi fick börja om från ruta ett igen. Drygt fyra veckor efter operationen kunde han så smått börja dra igen."

För Tjourri blir årets tävlingssäsong hans allra första och trots mardrömsstarten försöker Lisa hålla lågan uppe och säger att det ska bli spännande att se vad som händer när de väl står på startlinjen. Det enda de kan göra nu är att fokusera på fortsatt bra träning.

Sommarens träning: dra kickbike, springa lösa och simma

Även fast tävlingarna kräver kyla och snö sätts inte träningen på paus under sommarhalvåret. Då låter Lisa sina hundar få motion genom att dra kickbike, springa löst och – så länge temperaturerna är okej – simma. Träningen måste alltid anpassas efter varje individs behov. Med en ny unghund i flocken gäller det för Lisa att hitta rätt träningsform för just honom.

"Tjuorri har varit och är mer gänglig i kroppen än vad mina tidigare hundar har varit i samma ålder. Han har därför fått träna mer lös och utöva mindre dragträning än vad de andra hundarna historiskt sett gjort."

Osäker på hur säsongen kommer se ut

Nu går snart vinterns första tävlingar av stapeln och Lisa är fortfarande osäker på exakt hur årets säsong kommer att se ut.

"Det beror helt på hur träningen fortgår framöver. Jag hade gärna sagt att vi skulle försöka ta oss till EM men det är nog inte helt rimligt med tanke på att det är Tjourris första säsong. Han är dessutom min första hund som mest troligt kommer att göra sin tävlingsdebut utan stöd av en annan hund."